Stadsfotograaf op jacht in het Vondelkwartier

Door: Ab Jenema

Foto Esther van Aalderen – Vondelkwartier

IJMOND - Groen en statig, zo is het Vondelkwartier. Dankzij het vele groen en enkele bewaard gebleven buitenplaatsen, waaronder Scheijbeeck, Akerendam en Westerhout. Naast het Rode Kruisziekenhuis telt de buurt telt vooral veel villa’s en herenhuizen. Stadsfotograaf Esther van Aalderen maakte deze foto tegenover het ziekenhuis aan de Vondellaan.

Beverwijkers waren tot het begin van de 20ste eeuw aangewezen op de ziekenhuizen in Alkmaar en Haarlem. Dat kon weleens tot heikele situaties leiden. Wanneer dan de zwangere vrouw van de Beverwijkse ondernemer Stoutenbeek halsoverkop en middenin de nacht vanwege complicaties naar het Haarlemse ziekenhuis moet worden vervoerd, zweert Stoutenbeek om, als vrouw en kind gezond thuiskomen, een ziekenhuis in Beverwijk te bouwen. Hij houdt woord. Het Rode Kruisziekenhuis wordt in 1927 officieel geopend. Met 27 bedden. Bijna vijftig jaar later, in 1974, maakt het oorspronkelijke pand plaats voor een veel groter ziekenhuis. In witte baksteen en met een kleurig kunstwerk van Lucebert (10 meter hoog) voor de deur. 

Stadsfotograaf Esther van Aalderen legt deze stad in al haar facetten vast. In opdracht van ISOO en stichting Kunst & Cultuur Beverwijk fotografeert zij dit jaar alle tien wijken van Beverwijk. Houd Beverwijk én Esther in de gaten!

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing