Start nieuwe seizoen Smaakmarkten 2018 met Smaaktheater

Door: Ab Jenema

Wijk aan Zee - Op vrijdag 6 juli a.s. starten de Smaakmarkten in Wijk aan Zee. Acht vrijdagavonden lang viert het dorp de zomer, samen met bezoekers uit de regio, badgasten en toeristen. Op het dorpsplein, onder de kerktoren, bouwen we een mooie markt met lange tafels onder de bomen. De lokale horeca en verschillende buurtkoks maar ook foodtrucks uit de regio komen er met hun lekkerste waren. Van kleine gerechtjes tot volledige maaltijden, van curry tot poffertjes, van BBQ tot kibbeling,van een soepje tot een kaasplankje. Aanschuiven dus, en genieten van een hapje, een drankje, fijne muziek, gezelschap en gezelligheid.

De Smaakmarkt beleeft dit jaar alweer haar 6e editie. Het is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Actief Wijk aan Zee (SaWaZ) en het Toeristen Informatie Punt De TIP, in samenwerking met Cultural Village. Het recept is vanaf het eerste jaar een succes gebleken. Dit betekent niet dat de markt ook groter wordt. Integendeel: door bewust ook de kleinere ondernemers uit te blijven nodigen, de organisatie in handen te houden van een enthousiast team van vrijwilligers én door het dorp zoveel mogelijk te betrekken, blijft de dorpse sfeer overeind. Dit jaar verruilen we op een aantal markten bovendien het grote podium voor kleinere settings voor de muzikale invulling. Daarnaast hebben we net als voorgaande jaren bands uit de regio. Tussen de optredens door zullen DJ’s uit het dorp de muziek verzorgen.

En we trappen het seizoen af met een heel bijzonder project: Smaaktheater.

Wat is Smaaktheater? 
Smaaktheater is bedacht door theatermakers Sylvia Brandse en Ciel van Aalderen en wordt uitgevoerd door een groep enthousiaste amateurs uit Wijk aan Zee en Beverwijk. Smaaktheater is straattheater rond het thema ‘eten en aan tafel gaan’. Het gaat over wat je eet en waarom je eet, maar vooral over sámen eten. Op een dorpsplein bijvoorbeeld, op een mooie zomeravond. De voorstelling is namelijk speciaal gemaakt voor deze eerste Smaakmarkt van dit seizoen.

De voorstelling bestaat uit verschillende korte en op zichzelf staande scenes die door de avond heen worden gespeeld, niet op een podium, maar gewoon op het plein. Smaaktheater is niet hoogdravend, het is toegankelijk en een beetje eigenzinnig. Zoals we dat in Wijk aan Zee nu eenmaal graag doen. Met het Smaaktheater willen we mensen aan het denken zetten, met elkaar in gesprek brengen of alleen maar verrassen. Smaaktheater is voedsel voor de geest.


Het Smaaktheater is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Beverwijk.

Aanvullende informatie:

Waarom op de Smaakmarkt?
Smaaktheater is gekoppeld aan de Smaakmarkt omdat dit een mooi podium én een mooi thema biedt. Daarbij willen we met de Smaakmarkt veel meer zijn dan alleen een food-evenement. De Smaakmarkt heeft als eerste doel een plek te creëren waar mensen uit het dorp elkaar kunnen ontmoeten. Vrijwilligers, deelnemers (van professionele lokale horeca tot buurtkeukens) én publiek zorgen met elkaar voor een ongekend unieke sfeer. Smaaktheater is een nieuw element, dat bijdraagt aan het realiseren van beide doelstellingen. Met Smaaktheater verrijken we de markt, laten we zien wat we in het dorp met elkaar kunnen realiseren én onderstrepen we op een speelse, creatieve manier het belang van samen dingen doen, van open staan voor en verbinding houden met elkaar. 

Hoe het doel ook het middel is
Het doel van het Smaaktheater is mensen verrassen en verbinden. Straattheater-acts kun je natuurlijk ook inkopen. Maar door het zélf te maken, maak je zoveel meer. Gewoon met elkaar: jong en oud, mensen die in Wijk aan Zee geboren zijn en mensen die van buiten zijn gekomen. Mensen die in één dorp wonen en daar iets van willen maken. Omdat ze weten hoe belangrijk het is voor de vitaliteit en de cohesie in de dorpsgemeenschap.

Waarom Smaaktheater?
Eten is een dankbaar onderwerp dat ons allemaal aangaat. Ons voedsel, maar ook hoe, waar en met wie we eten. In onze drukke, hectische tijd is samen eten belangrijk. Toch nemen we er niet altijd tijd voor. En als we gezellig samen gaan eten, zijn we vaak drukker bezig dat met onze telefoon vast te leggen, dan gewoon samen te zijn. Met Smaaktheater gaan we wél met elkaar aan tafel: we voeren er een goed gesprek, of een gek gesprek, we laten ons verleiden om mee te doen of misschien wel samen te zingen. Want ook de Smaakmarkt mag geen gewoon eet & drinkfestijn worden. Daarom zoeken we verrijking, verdieping en verrassing. Zonder moralistisch te worden. Het gaat om genieten.

Wie doen er mee?
Sylvia Brandse is zangeres, theatermaakster, actrice en vocal coach. Zij is in de regio bekend van zeer veel verschillende producties en schitterde afgelopen najaar in De Schemering. Ciel van Aalderen is trainingsactrice en heeft heel veel ervaring met trainingen, rollenspelen en workshops voor kinderen, volwassenen en professionals in de zorg- en onderwijssector. Samen bedachten zij het concept en zorgen ze voor de creatieve aansturing. Saskia van der Meij is vanuit de Smaakmarkt verantwoordelijk voor de organisatie van de voorstelling en de communicatie. Linda Beurskens doet de productie. Fons Heijne maakt veel van de kostuums.

Een oproepje op Facebook leverde een groep van ca.20 enthousiaste deelnemers op. Een zeer divers gezelschap in de leeftijd van 10 – 65. Iedereen heeft zijn of haar beweegredenen om mee te doen: iets doen in of voor het dorp bijvoorbeeld, eigen grenzen opzoeken, talenten ontdekken of ontwikkelen of gewoon meedoen aan een leuk project. En een ieders inbreng is groot. We doen en maken alles samen. We repeteren in de Grote Kerk in Beverwijk en de Zee van Staal.

Wat zijn onze contactgegevens?
Voor vragen of aanvullende zaken: Saskia van der Meij – 06-20124580 / [email protected]

Datum:                                     Vrijdag 6 juli 2018
Tijd:                                        17.30 – 21.30 uur
Locatie:                                     Julianaplein, Wijk aan Zee

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing