Start nieuwe seizoen Smaakmarkten maar nu op Zaterdag

Door: Jan Pronk

WIJKAANZEE - Op zaterdag 6 juli a.s. starten de Smaakmarkten in Wijk aan Zee op het Julianaplein. Het is alweer de 7e editie, met dit jaar een kleine maar belangrijke verandering: we gaan voor de zaterdagavond! Dat doen we omdat we de markt maken met vrijwilligers en dat ook willen blijven doen. Verder veranderen we helemaal niets aan het recept. Acht zaterdagavonden lang vieren we de zomer, samen met bezoekers uit de hele regio, badgasten en toeristen.


De Smaakmarkt is een traditionele dorpsmarkt, op het plein onder de kerktoren, met lange tafels tussen de bomen. De lokale horeca, buurtkoks en liefhebbers, maar ook foodtrucks uit de regio bereiden er hun lekkerste gerechten: van een klein hapje tot volledige maaltijden, uit alle windstreken, altijd vers en met aandacht gemaakt. Mensen komen er samen om elkaar te ontmoeten, voor een goed gesprek met bekenden of juist onbekenden, het lekkere eten en natuurlijk muziek. Aanschuiven dus!
De eerste markt heeft een bijzonder thema: 20 jaar Cultural Village
De eerste Smaakmarkt van dit jaar staat in het teken van 20 jaar Cultureel Dorp. Het is 20 jaar geleden dat Wijk aan Zee zichzelf uitriep tot Cultureel Dorp van Europa en met 10 andere dorpen in Europa een verbond vormde waarin gastvrijheid tot kunst werd verheven. Delegaties uit alle dorpen waren eerder dit jaar al te gast bij de aftrap van het jubileumjaar. Samen met 450 Wijk aan Zeeërs vierden zij feest tijdens een groot dorpsfeest in de Moriaan. Net als voor die gelegenheid komt ook dit weekend een groot aantal gasten uit de verschillende dorpen naar Wijk aan Zee. Ze doen mee aan de Smaakmarkt en aan Jutterspad. En niet alleen door sfeer en gezelligheid mee te brengen naar de markt, maar ook door lokale lekkernijen uit hun dorp of streek te verkopen of te laten proeven. Denk aan wijnen en truffels uit Palkonya in Hongarije, gedroogde wordt uit het Tsjechische Bystre, bruschetta uit Pergine in Italië, crêpes uit het Franse Mellionec en nog veel meer.
Wijk aan Zee warmt op voor Jutterspad
Muziek jutten in huiskamers en achtertuinen, dat is Jutterspad. Zo’n 40 huizen en nog veel meer muzikanten doen op 7 juli mee aan wat al jaren één van de hoogtepunten op de agenda van Wijk aan Zee is. Op de Smaakmarkt van 6 juli krijgt u hiervan alvast een voorproefje: bekende en onbekendere lokale muzikanten draaien zich warm voor het Jutterspad. Ze brengen verschillende muziekstijlen in een speciale gelegenheidsformatie. Met een beetje geluk sluiten muzikanten uit de culturele dorpen zich daarbij aan en wordt het een gezellig muzikaal feestje.
Geen plastic en blik = minder afval
Dat lekker eten en drinken zoveel afval met zich meebrengt, is de organisatie en ook veel bezoekers al jaren een doorn in het oog. Door het invoeren van kunststof statiegeld glazen die hergebruikt kunnen worden, en door deelnemers te vragen geen plastic en blik meer te gebruiken, proberen we de hoeveelheid afval dit jaar aanzienlijk terug te kunnen dringen. We hopen dat iedereen zijn steentje bijdraagt.
Het muziekprogramma voor de hele zomer:
6 juli:
Wijk aan Zee warmt op voor Jutterspad
Lokale muzikanten spelen zich warm tijdens speciale Cultural Village-editie van de markt.
We vieren 20 jaar Cultureel Dorp, met veel gasten uit de culturele dorpen van Europa.
13 juli:
Drie vierkante meter
Sleazy listening, muziek die je te weinig hoort, maar wél op de Smaakmarkt.
20 juli:
DJ John5
Een hele avond plaatjes draaien, er mag (moet!) gedanst worden.
Plus een speciaal optreden van Maks, nieuw muzikaal talent uit het dorp.
Voor de kids een dance-workshop met Skitta!
27 juli:
Frans Molenaar & Kim Schulte
Wie kent ze niet: prachtige muzikanten, prachtige liedjes
Plus voor de kids: straattheater met de Willy Wonka wagen!
3 augustus:
The Dutch Jamiroquai
Tienkoppige tributeband gaat deze markt op z’n kop zetten.
10 augustus:
Trio Fat Wallet (van 17.00 – 19.00 uur)
The lyrical twins (van 19.00 – 21.30 uur)
Van jaren ’30 swing jazz naar melancholieke luisterliedjes.
17 augustus:
It started in space
Een drive in piano en een gitaar: verzoekjes welkom!
Honger naar liefde: Smaaktheater brengt romantiek op de markt
24 augustus:
Las Chicas del Barro
Wat kun je beter doen op een mooie zomeravond dan samen salsa (leren) dansen….

Smaaktheater op de markt van 17 augustus
Het Smaaktheater wordt dit jaar gebracht op de Smaakmarkt van 17 augustus met als thema: Honger naar Liefde. We brengen onvervalste passie en romantiek naar de markt. Het wordt niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar het wordt wel allemaal bijzonder. Van een eigentijdse Romeo & Julia tot een ingetogen spiegelspel, van free hugs tot uit volle borst meezingen met romantische filmhits. En de liefde gaat uiteindelijk door de maag, dus we zullen de deelnemende horeca vragen om hun gerechten een vleugje romantiek mee te geven.

Aanvullende informatie:
De Smaakmarkt is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Actief Wijk aan Zee (SaWaZ) en het Toeristen Informatie Punt De TIP, in samenwerking met Cultural Village. Het recept is vanaf het eerste jaar een succes gebleken. Dit betekent niet dat de markt ook groter wordt. Integendeel: door bewust ook de kleinere ondernemers uit te blijven nodigen, de organisatie in handen te houden van een enthousiast team van vrijwilligers én door het dorp zoveel mogelijk te betrekken, blijft de dorpse sfeer overeind.
Het Smaaktheater
Smaaktheater is vorig jaar bedacht door theatermakers Sylvia Brandse en Ciel van Aalderen en wordt helemaal gemaakt door een groep enthousiaste amateurs uit Wijk aan Zee en Beverwijk. Kleine voorstellingen rond het thema ‘eten’, speciaal gemaakt voor en uitgevoerd op de Smaakmarkt, in tentjes en gewoon op het plein. Smaaktheater is niet hoogdravend, het is toegankelijk en een beetje eigenzinnig. Met veel plezier gebracht, zoals we dat in Wijk aan Zee nu eenmaal graag doen. Met het Smaaktheater willen we mensen verrassen, met elkaar in gesprek brengen of lekker mee laten doen.
Met Smaaktheater verrijken we de markt, laten we zien wat we in het dorp met elkaar kunnen realiseren én onderstrepen we op een speelse, creatieve manier het belang van samen dingen doen, van open staan voor en verbinding houden met elkaar.
Contact of meer info:
Voor vragen of aanvullende zaken: Saskia van der Meij – 06-20124580 / [email protected]

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing