Stedenband met Wronki: terugblik en vooruitzicht

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK – Bestuur en vrijwilligers van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki kijken met voldoening terug op het jubileumjaar ‘1981-2011’. De viering van het dertigjarig bestaan van de banden van Beverwijk met het Poolse Wronki heeft in beide steden plaatsgevonden. Aan het eind van het jaar kijken alle betrokkenen ook naar de activiteiten in 2012. Niet dat het programma al rond is of voor 100% vaststaat, maar plannen zijn er genoeg. In het nieuwe jaar vallen bij de burgemeester van Beverwijk en bij de leden van de gemeenteraad uitnodigingen uit Wronki op de deurmat om een werkbezoek aan de Poolse partnerstad te brengen. De dit jaar herkozen burgemeester van Wronki, Miroslaw Wieczór, wil graag zijn ambtgenoot Han van Leeuwen zijn stad laten zien en ook is het zijn wens om de Beverwijkse raad in contact te brengen met de gemeenteraad van Wronki. In het verleden hebben oud-burgemeester Theo Weterings en de toenmalige wethouders Maarten Dijkshoorn, Cor Hienkens, Ton Kooiman en Wim Spruit één of meerdere keren de partnerstad bezocht, raadsleden zijn nog niet eerder officieel in Wronki ontvangen. Burgemeester Han van Leeuwen heeft het stedenbandbestuur reeds laten weten de uitnodiging te zullen accepteren.

Er komt in Wronki een partnerstedenbijeenkomst. Wronki heeft ook partners in Litouwen (Lentvarius), Noord-Ierland (Cookstown), Frankrijk (Plérin) en Konakli in Turkije. De Polen willen vertegenwoordigers van alle partnersteden bijeenbrengen. De jaarlijkse busreis vanuit Beverwijk en omgeving naar Polen is in 2012 van donderdag 17 mei (Hemelvaartsdag) tot en met dinsdag 22 mei. Het is de 20ste busreis die de stichting organiseert.

Er komt een uitwisseling in de zorgsector (medewerkers in de zorg voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking) en wederom nemen professionele en amateurkunstenaars deel aan de jaarlijkse kunstmanifestatie in Wijk aan Zee ‘Ezels & Kwasten’. Het ziet er naar uit dat er een kleine delegatie uit Wronki op zondag 16 september de viering van ‘honderd jaar Beverwijkse Harmonie Kapel’ zal bijwonen in het Kennemer Theater. De BHK geeft die middag een openbaar jubileumconcert in de grote zaal van het theater.

De Beverwijkse Harmonie Kapel beet samen met het Orkest van Wronki het jubileumjaar van Beverwijk-Wronki af met een openluchtconcert in het Wronki Bos (met na afloop een receptie in de Sporthal Beverwijk) en een dag later in de Heilige Agathakerk. Uit Polen was ook een delegatie van de gemeentelijke commissie buitenlandse betrekkingen meegereisd. Projectvrijwilliger Peter Koper verzorgde in het jubileumjaar twee transporten met hulpgoederen en in het voorjaar werd een zitbank in gebruik genomen in het Wronki Bos, aangeboden door de gemeente Beverwijk. Radiomaker Jeroen Bakker presenteerde zijn Wronki DVD’s  (muziek, foto’s en filmpjes) en in juni was er de bekende busreis. Secretaris Herman Brouwer en penningmeester Jaap Bubberman bezochten de tehuizen voor mensen met een beperking in Chojno en Nowa Wies. In Wronki opende burgemeester Miroslaw Wieczór de prachtige expositie ‘Wronki Kleurt Oranje’ (over het Nederlandse koninklijk huis) en werd stedenbandvoorzitter Wim Spruit benoemd tot ereburger van Wronki. De folkloristische dans- en zanggroep Marynia kwam in september naar de regio om ondermeer op te treden tijdens ‘Beverwijk Uit de Kunst’ op het Kerkplein.  Op de Dag van de Vrijwilliger op 1 oktober  presenteerde de stedenband zich op een vrijwilligersmarkt in de Breestraat. Voor wie meer weten wil: kijk eens op de website www.beverwijk.wronki.nl

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing