Steeds meer winkelpanden blijven leeg
BEVERWIJK - De financiële crisis slaat keihard om zich heen. In het centrum van de stad staan momenteel maar liefst 38 winkelpanden te huur of te koop. Steeds meer ondernemers weten het hoofd niet langer boven water te houden en sluiten de deuren. Soms uit eigen wil, soms noodgedwongen, nadat ze een faillissement hebben horen uitspreken. De ondernemers die het volhouden moeten alles op alles zetten om de strijd te winnen.
Tientallen jaren vormde de beddenspeciaalzaak van Harry Portegies een vertrouwde aanblik op de Breestraat. Portegies zelf was al jarenlang niet meer de eigenaar, maar zijn naam prijkte nog altijd op de gevel. Nu niet meer, het bedrijf werd onlangs failliet verklaard en het winkelpand aan de Breestraat 130 is kort daarna leeg gehaald. Ongeveer tegelijkertijd strandde een ander beeldbepalend Beverwijks bedrijf in een faillissement: Meijran Audio Video aan de Alkmaarseweg 18-20 heeft de deuren inmiddels gesloten. Het zijn economisch slechte tijden voor ondernemers, niet alleen in de detailhandel maar ook in de horeca. Bij eetcafé De Dirigent aan de Koningstraat 10 ging inmiddels ook de deur op slot. De leegstand in het centrum van Beverwijk neemt in rap tempo toe en voor de overblijvers heeft dit een negatief effect. Tijd voor een rondje door het stadscentrum van Beverwijk.
Alkmaarseweg
Hier beperkt zich de leegstand vooralsnog tot het winkelpand van de firma Meijran. Leeg is het overigens nog niet, maar de deuren zijn gesloten en door middel van een papiertje op het raam worden klanten voor service en reparatie doorverwezen naar RD Audio Video in de Begijnenstraat.
Schans
De Schans telt slechts enkele winkelpanden en geldt daarom niet echt als een winkelstraat. Toch valt er leegstand te bespeuren. Sinds de eigenaar van ijzerwarenhandel Hergarden vorig jaar zijn winkel aan de Schans 2-8 verbouwde en een nieuwe indeling realiseerde, staat een flink deel van het pand te huur. Een geschikte huurder lijkt echter nog steeds niet te zijn gevonden. Aan de overkant van de straat, op Schans 1, staat het voormalige buurthuis De Schans al enkele jaren leeg. Hier zou oorspronkelijk Museum Kennemerland een nieuw onderkomen realiseren, maar men kreeg hiervoor niet voldoende geld op tafel. Het drie verdiepingen tellende pand met totaal 780 vierkante meter ruimte moet 5.000 euro per maand opbrengen.
Breestraat
De koploper in leegstand is ongetwijfeld de Breestraat. Op nummer 122 is het filiaal van Sneakers reeds enige tijd niet meer te vinden. Makelaar Teer biedt het pand op haar website te huur aan voor 2.500,- euro per maand. In het pand ernaast was tot vorige week nog de Hair & Bodyshop gevestigd. Makelaar Prismaat heeft dit perceel inmiddels in de etalage gezet: 2.600,- euro per maand. Slechts enkele deuren verder is een grote leegte ontstaan na het noodgedwongen vertrek van het failliete Portegies Slaapcomfort. Wie nog wat verder doorloopt ziet de borden "Opheffingsuitverkoop" hangen op de winkelpanden Breestraat 140 en 142, respectievelijk behorend bij de modezaken Donna Kelly en Street One. Laatstgenoemde winkel is inmiddels vertrokken, bij Donna Kelly lijkt het slechts een kwestie van tijd te zijn voordat ook hier de deuren worden gesloten. Deze winkel laat bovendien straks twee panden leeg achter, want recent werd de ruimte aan de overkant (Beverhof 15) al verlaten. Op het adres Breestraat 160 staat al geruime tijd een relatief jong winkelpand leeg. Hier was aanvankelijk makelaar Kuijs Reinder Kakes gevestigd, maar nu staat het pand te huur. Opvallend genoeg niet bij die makelaar, maar bij Teer. Wie zich 3.000,- euro per maand als huurprijs kan veroorloven, mag zich hier vestigen. Op een steenworp afstand treffen we, op geringe onderlinge afstand van elkaar, nog drie leegstaande panden aan. Het betreft het winkelpand waarin Surinaams Afhaalcentrum Moksi was gevestigd (Breestraat 161), het voormalig onderkomen van supermark Aldi (Breestraat 173) en de kapperszaak van Zafer (Breestraat 187), die vrij kwam nadat de kapper verhuisde naar de Hendrik Mandeweg.
Peperstraat
Geen leegstand momenteel, maar de vraag is hoelang dat zo blijft. Recent werd bekend dat Aquilae Zorgmakelaar op last van het Ministerie van Volksgezondheid moest worden gesloten, inmiddels is dat ook gebeurd. Aan de Peperstraat beschikt Aquilae over een winkelpand waarin lunchroom Filia en De Sjop, een winkel waarin diverse artikelen, gemaakt door cliënten van Aquilae, worden verkocht. Hoelang kunnen deze activiteiten nog worden voortgezet, nu de zorginstelling Aquilae niet meer bestaat?
Jacob van Deventerstraat
Makelaarskantoor Van Gulik heeft in deze straat twee panden beschikbaar. Het pand op nummer 5 werd enige tijd gebruikt door TSN Thuiszorg, maar deze organisatie is inmiddels enkele deuren verderop te vinden. Zebra Uitzendorganisatie sloot recent de deuren van het pand op nummer 11 en bracht de medewerkers van het Beverwijkse filiaal onder in het filiaal te IJmuiden. Sindsdien staat het pand te huur.
Koningstraat
Deze straat lijkt vooralsnog de dans te ontspringen waar het leegstand betreft. Weliswaar is eetcafé De Dirigent momenteel gesloten, maar naar verluidt staat een nieuwe uitbater inmiddels in de startblokken om een doorstart te maken.
Zeestraat
Tientallen jaren had uitzendorganisatie Adecco, onderdeel van een internationaal opererend concern, een filiaal aan de Zeestraat 16. Nu niet meer, het pand staat sinds kort te huur. Aan de overkant is interieurwinkel 't Boshuys terug gegaan van twee winkelpanden naar één pand. De ruimte op Zeestraat 17 is daarmee nu vrijgekomen. Iets verderop (Zeestraat 43) komt de winkel van De Tapijtgigant binnenkort ook leeg. De organisatie sluit hier de deuren, maar opent onder de nieuwe naam Mak Interieur een winkel aan de Breestraat 23. De leegstand in de Zeestraat wordt daarmee echter wel groter. Al jarenlang staat de royale kantoorruimte op nummer 32 leeg. De laatste gebruiker van dit twee verdiepingen tellende bedrijfspand was notariskantoor Batenburg.
Begijnenstraat
De langgerekte winkel die De Bazar vorig jaar achter liet is opgedeeld in twee kleinere winkelpanden. Het deel op de hoek van de Breestraat was relatief snel weer ingevuld, maar het tweede deel staat nog altijd leeg. ,,Ook de helft te huur'' staat er bijna smekend op een affiche dat tegen het raam is geplakt. Aan de overkant van de straat heeft makelaar Prismaat op nummer 13 nóg een pand voor verhuur beschikbaar. De hier voorheen gevestigde hair- en beautysalon is inmiddels vertrokken. Ook de locatie waar Sfinx Zon & Sauna tot vorig jaar gevestigd was is nog niet ingevuld. Hier geen posters van makelaars, maar slechts een verwijzing naar een 06-nummer voor verdere informatie.
Meerstraat
Aan de Meerstraat staan panden leeg die op de sloopnominatie staan. Deze panden moeten plaats maken voor het ambitieuze plan van VOF Meerplein, dat de bouw van nieuwe winkels en woningen behelst. Verderop in de straat zijn de horecabedrijven Café Aan De Amstel (Meerstraat 48) en De Burgemeester (Meerstraat 42) al enige tijd gesloten. Het pand op Meerstraat 40 staat leeg, maar is inmiddels weer verhuurd. Verderop wordt door makelaar Teer nog wel 226 vierkante meter opslagruimte aangeboden op nummer 22.
Raadhuisstraat
Momenteel geen leegstand in deze straat, maar de eigenaresse van speelgoedwinkel Toystudio liet reeds eerder doorschemeren te willen stoppen met de winkel. Mogelijk verschijnen hier dus over enige tijd ook de bekende affiches van een makelaarskantoor.
Beverhof
Waar vorig jaar de leegstand in het winkelcentrum Beverhof in rap tempo toenam, lijkt het overdekte winkelcentrum juist de laatste maanden een verdere daling van het winkelbestand bespaard te blijven. Weliswaar staan er twaalf winkels leeg, maar dit aantal is afgenomen ten opzichte van een eerdere telling. Het winkelcentrum staat bovendien aan de vooravond van een ingrijpende reconstructie, die een extra kwaliteitsimpuls moet geven en nieuwe ondernemers moet interesseren voor het huren van winkelruimte.
Al met al een behoorlijke lijst van winkelpanden die leeg staan of op korte termijn leeg komen. Als de plannen van VOF Meerplein doorgaan, zal de leegstand verder toenemen, want Block, Bristol en Albert Heijn verhuizen dan naar een nieuw onderkomen en laten grote winkelruimtes in de Beverhof en aan de Breestraat achter. Het is de vraag in hoeverre de eigenaren van deze panden erin zullen slagen om nieuwe huurders te vinden, zolang de recessie aanhoudt.