Stichting Prentenkabinet van der Linden weer in de lucht

Door: Ab Jenema

IJMOND - Het Prentenkabinet van der Linden is weer in de lucht. Na maanden van afwezigheid vanwege een uitspraak van de kantonrechter in Leiden had de Stichting Prentenkabinet van der Linden duizenden oude foto's uit voorzorg van haar website gehaald en haar site op zwart gezet. De Stichting vreesde auteursrechtelijke claims.

 

De kantonrechter deed begin april 2018 uitspraak in een zaak over 25 ansichtkaarten uit de jaren '40 en '50 die 'Erfgoed Leiden' had gepubliceerd zonder toestemming van rechthebbende. Erfgoed Leiden en omstreken werd door de kantonrechter veroordeeld tot betaling van een bedrag van 75 euro per foto voor het online geplaatst hebben van 25 anoniem gepubliceerde foto's uit de jaren '40 en '50. Bovendien werd Erfgoed Leiden veroordeeld in de kosten van ruim € 12.500-.

Het ging om oude prentbriefkaarten van stadsgezichten uit Leiden en omgeving zonder vermelding van de naam van de fotograaf die Erfgoed Leiden online plaatste in het kader van haar taak als regionale archiefinstelling.

Ook het Prentenkabinet verkeerden daarom in de veronderstelling dat zij anonieme prentbriefkaarten ouder dan 70 jaar in hun beeldbanken niet mochten publiceren.

Om dit alles te ondervangen heeft men nu een privacyverklaring opgenomen op haar site. Deze verklaring geeft informatie hoe Stichting Prentenkabinet van der Linden staat ingeschreven in het handelsregister van Kamer van Koophandel en omgaat met de persoonsgegevens die zij verwerkt van haar bestuursleden en vrijwilligers.

Het Prentenkabinet hoopt dat de site weer vele malen bezocht gaat worden.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing