Strandhuisjes schuiven op om duinen te versterken

Door: Jan Pronk

Foto : Ronald van Wijk

NOORDHOLLAND - Natuurbeschermingsorganisatie Duinbehoud heeft een bezwaar tegen recreatie- en horecabebouwing op het strand van Castricum ingetrokken nu de strandhuisjes verder van de duinvoet zullen worden geplaatst. Strandpaviljoenexploitant Richard Groot heeft bovendien een vindingrijke oplossing getroffen: paviljoen Deining wordt in hoogte verstelbaar.

Duinbehoud maakte bezwaar tegen de strandbebouwing, omdat die volgens de organisatie natuurlijke aangroei van de duinen verstoort. Hangende dat bezwaar, zijn Duinbehoud, gemeente Castricum en strandpaviljoenexploitant Richard Groot tot een oplossing gekomen. Om aangroei van de duinvoet door verstuiving te bevorderen, zullen de ongeveer tweehonderd strandhuisjes komend zomerseizoen verder westwaarts worden geplaats. Richard Groot heeft bovendien een opmerkelijke oplossing getroffen om stuifzand vrij baan te geven. Zijn jaarrond paviljoen Deining zal gedurende de wintermaanden hoger op de poten komen te staan. Bovendien zal het pand van kitesurfvereniging Sports at Sea, dat geen wintervergunning heeft, in hetzelfde bouwvlak als Deining worden geplaatst. Daardoor verdwijnt een stukje bebouwing van het strand en hebben de kitesurfers een jaarrond onderkomen.

In de oorspronkelijke plannen van Groot zouden extra strandhuisjes verrijzen op de plek van Sports at Sea. Daartegen maakte Stichting Duinbehoud bezwaar. Nu álle huisjes verder richting vloedlijn worden geplaats en duinvorming minder wordt gehinderd door bebouwing, hebben de natuurbeschermers hun bezwaar ingetrokken. Adrie Lute, consulent van Duinhoud en nauw betrokken bij deze zaak, is gelukkig met de oplossing: “Duinvorming krijgt meer kans nu verstuiving beter zijn weg zal vinden. We hebben bovendien een principeafspraak om stuifschermen te plaatsen rond het zandplateau, waarop de strandhuisjes komen te staan. Vindt daar voldoende zandaangroei plaats, dan kunnen de huisjes over een paar jaar mogelijk verder westwaarts opschuiven.”

Voor meer informatie over Stichting Duinbehoud zie: www.duinbehoud.nl

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing