Subsidie voor onderhoud monumenten

Door: Bos Media Services

BEVERWIJK - Tot nu toe heeft het college van B&W ongeveer 37.000 euro verleend aan subsidie voor het onderhoud en de restauratie van gemeentelijke monumenten. Om de monumenten zo goed mogelijk te behouden voor de toekomst reserveert de gemeenteraad hiervoor jaarlijks een budget van 53.000 euro. 

In 2002 heeft het college van B&W de gemeentelijke monumentenlijst vastgesteld, waarop 53 objecten staan geregistreerd. In 2013 is de monumentenlijst uitgebreid met nog eens 58 gemeentelijke monumenten. De kosten van onderhoud aan monumenten kunnen voor de eigenaren soms tegenvallen. Daaraan komt deze subsidie tegemoet. Omdat het college het belangrijk vindt dat monumentale toonaangevende woningen en gebouwen als ook begraafplaatsen behouden blijven komt het college de eigenaren tegemoet met deze subsidie voor onderhoud en restauratie.

In 2014 is tot nu toe door het college van B&W een financiële bijdrage geleverd aan de eigenaren van de voormalige politiepost en dienstwoning aan de St. Odulfstraat te Wijk aan Zee, de woningen aan de Arendsweg 51, Groenelaan 15, Vondellaan 27 en 29 en Zeestraat 120 en het restaurant aan de Zeestraat 77 te Beverwijk. De onderhouds- en restauratiewerkzaamheden hebben o.a. betrekking op buitenschilderwerk, herstel van kozijnen en ramen, herstel kapconstructie en vervanging rietendakbedekking, voegwerk- en metselwerkherstel en bestrijding van vochtproblematiek in gevels.

Veel van de 111 gemeentelijke monumenten in Beverwijk en Wijk aan Zee hebben inmiddels een aanzienlijke leeftijd bereikt en zijn dus kwetsbaar.
Regelmatig en verstandig onderhoud kan verval en later peperdure restauratie voorkomen. Met de financiële compensatie in de vorm van subsidie komt de gemeente de eigenaren van gemeentelijke monumenten tegemoet. Onderhoud aan een monument kan namelijk duurder zijn dan onderhoud aan een pand zonder status.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan hogere eisen aan het onderhoud en verbouwingen: voorbeelden daarvan zijn het plaatsen van houten kozijnen in plaats van kunststof kozijnen en het in stand houden van beschermingswaardige detailleringen, zoals speciaal stucplafonds, voegwerk en dakpannen. De subsidie bedraagt 25% van de subsidiabele kosten.
Subsidie voor onderhoudswerkzaamheden bedraagt maximaal 1.134 euro en voor restauratiewerkzaamheden maximaal 11.344 euro.

Ook de rest van dit jaar is het nog mogelijk om subsidie aan te vragen voor onderhoud en restauratie ten behoeve van de instandhouding van een gemeentelijk monument. Subsidieaanvragen worden in behandeling genomen in volgorde van binnenkomst en bij beschikbaarheid van voldoende budget. Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met de medewerker cultureel erfgoed van de gemeente via telefoonnummer 0251 256256.

advertenties

Verhuis- en Transportbedrijf Johan Post
Fietspoint
Autoverzekering vergelijken
Café-Biljart Carillon
Bloemsierkunst De Duinroos
Energie vergelijken
Beverwijkse Koeriersdienst en Stadspost
Goedkoopste Energieleverancier
TarwegrasKoning
Energie Vergelijken
Energievergelijker
Lenary.nl
Kentekencheck
Sim Only Check
goedbegin.eu
Vergelijk vaste lasten
Startpagina24.com
Ikvergelijk.nu
Online Casino Informatie
Telefoon.nl
Creditcard.nl