Succesvolle samenwerking IJmond en Zuid-Kennemerland stimuleert energiebesparing

Door: Ab Jenema

IJMOND - Beter zorgen voor het milieu, energie besparen, zelf energie opwekken en daarbij direct besparen op je rekening. Het hoort allemaal bij de energietransitie, waarbij we de komende jaren overstappen op duurzame energiebronnen. Omgevingsdienst IJmond en gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort werken hier al langer aan. De afgelopen jaren heeft de regio met ondersteuning van de provincie Noord-Holland en het rijk meerdere energiebesparingsprojecten kunnen uitvoeren. In 2021 wordt dit voortgezet.

Energiebespaarboxen en zonnepanelen
De gemeenten in de regio IJmond en Zuid-Kennemerland konden diverse projecten voor inwoners realiseren om energie te besparen en op te wekken. Bijvoorbeeld project Duurzamer Wonen waarbij men kosteloos energieadvies en een gratis energiebespaarbox krijgt. Of de gezamenlijke inkopen voor zonnepanelen, waarbij inwoners tegen een gunstig tarief zonnepanelen kunnen laten installeren door regionale installateurs. Ook informatie inwinnen bij het onafhankelijke Duurzaam Bouwloket wordt doorgezet.

Scala aan projecten
In 2020 zijn meer projecten uitgevoerd. Denk daarbij aan wijkgerichte isolatie-aanpakken, inzet van de mobiele duurzame showroom, opleidingstrajecten voor energiecoaches en deelname aan de Duurzame Huizen Route. Inmiddels hebben meer dan 13.0000 inwoners energieadvies en energiebespaarboxen ontvangen. Daarnaast hebben 4.000 inwoners deelgenomen aan de overige projecten. Door regionaal te werken konden projecten snel en efficiënt worden uitgevoerd.

Mobiele Showroom
Een van de bijzondere projecten uit dit programma is de mobiele duurzame showroom van Duurzaam Bouwloket. Deze showroom is in de gemeente te vinden, bijvoorbeeld op de markt. Hier kunnen inwoners energieadvies krijgen van lokale energiecoöperaties als Energiek Velsen, EcoBeverwijk, EcoHeemskerk, DUEC, Heemsteeds Duurzamer en Energieke burger. Er zijn diverse voorbeelden van duurzame maatregelen in te zien en te ervaren, zoals een zonnepaneel of isolatiematerialen. Dit draagt bij aan het op een toegankelijke manier verkrijgen van informatie door inwoners. Helaas wordt de ‘bus’ beperkt ingezet vanwege COVID-19, we hopen op grote inzet in 2021.

Benieuwd naar de projecten? Kijk op https://www.odijmond.nl  voor meer informatie.

COVID-19
Door de pandemie en bijbehorende maatregelen zijn samen met partners alternatieven ontwikkeld. Bijeenkomsten werden webinars en de mobiele showroom is ingericht op 1,5 meter afstand.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing