Sytse Buwalda - Die Winterreise Schubert in de Cirkel

Door: Ab Jenema

IJMOND - Tegen het einde van zijn korte leven componeerde Franz Schubert Winterreise, een cyclus van vierentwintig liederen voor zang en piano. Op 20 november zingt countertenor Sytse Buwalda, begeleid door pianist Steven Faber, Schuberts indrukwekkende Winterreise in de Cirkel. Het verhaal lijkt eenvoudig: een afgewezen minnaar verlaat het huis waar hij woonde en trekt te voet door sneeuw en duisternis.

Als hij het dorp achter zich laat en in het kale winterlandschap belandt, wordt hij overspoeld door emoties: verlies, verdriet, woede en intense eenzaamheid, afgewisseld met sprankjes hoop, tot het landschap dat hem omringt vervuld raakt van vervreemding en wanhoop. In het vierentwintigste lied ontmoet hij de Leiermann, de speelman met de draailier, een verpersoonlijking van de dood.

In de traditionele Schubertliteratuur wordt Wilhelm Müllers gedichtencyclus Winterreise afgeschilderd als naïef-sentimenteel rijmsel, dat zijn glans uitsluitend dankt aan Schuberts genie. Dat er in de gedichtencyclus van Müller en de toonzetting door Schubert wel iets meer aan de hand is bewijzen de analyses van componist Wofgang Hufschmidt (1993) en tenor en historicus Ian Bostridge (2016). Volgens hen zit de Winterreise vol politiek-maatschappelijke kritiek op het reactionaire en repressieve politieke klimaat van Müllers én Schuberts tijd. Als er iemand in staat is deze gelaagde muziek te laten glanzen is het wel Sytse Buwalda!

 

Kom genieten van dit unieke concert.

 

Aanvangstijd:          11.30 uur

Locatie:                Cirkel 1, Heemskerk

(midden op het terrein van Harteheem aan de Hoflaan, tegenover het ODIN sportcomplex)

 

Toegangsprijzen:

Standaard:                               10,00

CJP en ledenkaart:                     9,00

Kinderen tot 12 jaar :                          7,00

 

Voor aanvang van het concert wordt u een gratis kopje koffie aangeboden.

 

Kaarten kunt u telefonisch reserveren onder tel. nr. 0251-821445 maar ook via e-mail: [email protected].

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing