Tata Steel lanceert CO2-arm staal

Door: Jan Pronk

IJMUIDEN - Tata Steel Nederland heeft Zeremis Carbon Lite gelanceerd, staal met een toegekende CO2-reductie van maximaal 100%. De lagere CO2-intensiteit is gebaseerd op CO2-besparingen die Tata Steel Nederland sinds 2018 heeft gerealiseerd en is gecertificeerd door het onafhankelijke verificatiebureau DNV. Met Zeremis Carbon Lite komt het bedrijf tegemoet aan de groeiende vraag naar CO2-arm staal in onder meer consumentgerichte industrieën als de automobiel-, de verpakkings- en de witgoedsector.

Tata Steel Nederland heeft de ambitie om zijn CO2-uitstoot met 500 kiloton terug te dringen voordat de eerste Direct Reduced Iron (DRI)-installatie1) in gebruik wordt genomen. Dit moet het bedrijf in staat stellen om op jaarbasis minimaal 200 kiloton CO2-neutraal equivalent staal te leveren. Meer groene staalproducten volgen in de nabije toekomst.

De markt is klaar voor groener staal

“In de markten die wij bedienen, zien we steeds meer belangstelling voor milieuvriendelijker geproduceerd staal. Deze vraag neemt vooral toe bij onze consumentgerichte klanten die zelf ambitieuze CO2-doelstellingen hebben. Door het gebruik van CO2-arm staal kunnen zij hun zogenoemde Scope 3-emissies2) verminderen en zo hun productaanbod verduurzamen”, zegt Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland.

“Wij zijn ervan overtuigd dat groen staal de toekomst is. Vóór 2030 zullen wij op een andere manier staal maken, met minder impact op onze directe omgeving en buren. Dankzij onze huidige CO2-besparingen kunnen we onze klanten nu al een aanzienlijke hoeveelheid hoogwaardig CO2-arm staal aanbieden. Dit maakt de lancering van Zeremis Carbon Lite een belangrijke stap omdat het doorgeven van onze besparingen aan onze klanten ons helpt om onze transformatie naar een duurzamere staalproducent te versnellen.”

Tata Steel werkt al jaren aan het verminderen van zijn CO2-uitstoot. Hierdoor is de staalfabriek in IJmuiden nu al een van de meest CO2-efficiënte staalfabrieken ter wereld3). De CO2-intensiteit van het staal dat in IJmuiden wordt geproduceerd, ligt zo'n 7% onder het Europese gemiddelde en bijna 20% onder het mondiale gemiddelde. Desondanks voelt Tata Steel de urgentie om zijn milieu-impact verder te verkleinen.

Om de uitstoot van de staalproductie op grote schaal terug te brengen, wil Tata Steel staal op basis van groene waterstof gaan maken. Het bedrijf heeft als doelstelling om de CO2-uitstoot vóór 2030 – wanneer de eerste DRI-installatie in bedrijf wordt genomen – met ten minste 30% te verlagen. Rond 2035 moet de uitstoot 75% minder zijn. Dat is het moment waarop het bedrijf grote hoeveelheden hoogwaardig groen staal gaat produceren. Het uiteindelijke doel is om in 2050 helemaal CO2-neutraal staal te produceren.

Onafhankelijke validatie bevestigt aanpak

Het eerste aanbod van Zeremis Carbon Lite is een vermindering in CO2-intensiteit van 30%4) ten opzichte van het Europese gemiddelde voor staalproducten, bijvoorbeeld warm- of koudgewalst staal. Als klanten hogere CO2-reductiedoelstellingen hebben, kunnen extra CO2-reductiecertificaten worden toegekend om ervoor te zorgen dat deze doelen, zelfs CO2-neutrale doelstellingen, worden gehaald.

De onafhankelijke verificatie door DNV is bedoeld om te garanderen dat de methodologie die Tata Steel gebruikt om de verminderde CO2-uitstoot te berekenen, robuust is en dat het op de juiste manier wordt berekend en toegewezen. DNV heeft een beperkte assurance-opdracht uitgevoerd in overeenstemming met de International Standard on Assurance Engagements 3000, en heeft het WRI/WBCSD GHG Protocol for Project Accounting and Reporting Standard gebruikt als onderdeel van de criteria op basis waarvan DNV de assurance-beoordeling heeft uitgevoerd.

1) DRI is een technologie voor staalfabricage waarbij waterstof in plaats van steenkool wordt gebruikt om ijzer te maken. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van groene elektriciteit en waterstof, is de CO2-uitstoot van het primaire staalproces aanzienlijk lager dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van hoogovens. DRI-technologie maakt het bovendien mogelijk om schroot te gebruiken, wat de circulariteit ten goede komt.

2) De uitstoot van broeikasgassen wordt door het GHG Protocol onderverdeeld in drie groepen, ook wel 'Scopes' genoemd. Scope 1 omvat de directe uitstoot van bronnen die eigendom zijn van een bedrijf of door dit bedrijf worden beheerd. Scope 2 omvat de indirecte uitstoot die ontstaan door de opwekking van ingekochte en door het rapporterende bedrijf verbruikte elektriciteit, stoom, warmte en koeling. Scope 3 omvat alle overige indirecte uitstoot binnen de waardeketen van een bedrijf.

3) De fabriek van Tata Steel in IJmuiden staat wereldwijd op de tweede plek in de benchmark voor CO2-intensiteit per locatie (CO2-rapport World Steel 2021, BF-BOF (hoogoven-oxystaaloven)-route).

4) Marktonderzoek toont aan dat een vermindering van 30% in CO2-intensiteit overeenkomt met de doelstellingen van veel staalgebruikers voor 2030 met betrekking tot het terugdringen van hun Scope 3-uitstoot.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing