Tata Steel start bouw grootste milieu-installatie ooit

Door: Jan Pronk

IJmond – Tata Steel is gestart met de bouw van de ontstoffings- en DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek. Tijdens het Tata Steel Festival wordt vrijdagmiddag 23 september, in bijzijn van omwonenden en belanghebbenden, de symbolische eerste paal in de grond geslagen. Deze nieuwe hightech installatie is de grootste milieu-installatie van Tata Steel ooit en volgend jaar wordt al circa 80 procent minder uitstoot van lood, zware metalen en stof bij de Pelletfabriek verwacht ten opzichte van 2019.  

De nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek, waar de grondstoffen worden gemaakt voor de productie van vloeibaar ruwijzer, bestaat uit twee onderdelen: een ontstoffingsinstallatie en een DeNOx-installatie. Door een uitzonderlijk technisch ontwerp is het mogelijk gemaakt om de ontstoffingsinstallatie los te koppelen en daardoor versneld op te leveren: in 2023 in plaats van 2025. 

Belangrijke mijlpaal in verbeterprogramma Roadmap Plus

De start is een belangrijke volgende stap in de uitvoer van het verbeterprogramma Roadmap Plus. Bram Nugteren, omgevingsmanager Tata Steel: "We hebben hard gewerkt om de bouw van deze installatie zo snel mogelijk te starten. Dat we nu de eerste paal erin slaan voelt natuurlijk goed. We kunnen het eerste onderdeel, de ontstoffingsinstallatie, daardoor volgend jaar al in gebruik nemen. Daarmee neemt niet alleen de uitstoot van lood verder af, ook die van andere zware metalen en stof."

Groen staal  

Ook voor de langere termijn is deze maatregel een essentiële verbetering. Jeroen Klumper, Directeur Operations van Tata Steel hierover: "Staal maken is al meer dan 100 jaar verbonden met de IJmond en dat willen we op een toekomstbestendige manier voortzetten. Op korte termijn werken we hard aan verdere verschoning van onze processen. De Pelletfabriek blijft ook in toekomst, wanneer we overstappen naar de productie van groen staal op basis van waterstof, een belangrijke processtap. Daarmee is deze milieu-installatie ook voor de lange termijn heel relevant. We zijn dan ook blij met deze voortgang en pakken volop door in het komende jaar. Al onze grote verbeterprojecten verlopen volgens planning."

De start van de bouw is vanaf 15:00 live te volgen via de Facebook-pagina van Tata Steel Nederland: Tata Steel in Nederland | Facebook. 

Tata Steel Festival

Tijdens het Tata Steel Festival op 23 en 24 september kunnen omwonenden en andere geïnteresseerden terecht met vragen over de voor de voortgang van de Roadmap Plus en kan de dialoog aangegaan worden. Er worden rondleidingen, workshops, optredens en andere activiteiten georganiseerd. Meer informatie over het Tata Steel Festival is te vinden op www.tatasteelfestival.nl.  

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing