Tata Steel vermindert stofuitstoot bij Hoogovens

Door: Jan Pronk

IJmuiden – Tata Steel gaat extra afzuigkappen plaatsen bij Hoogoven 6 en 7. Het hoofdontwerp voor deze speciale systemen is afgerond en de vergunningen zijn aangevraagd bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. De start van de constructie van de eerste installatie van Hoogoven 7 is nu gepland voor deze zomer. Hierdoor start deze zomer de constructie van de eerste installatie bij Hoogoven 7. In totaal zal het bedrijf dit en volgend jaar zes nieuwe afzuigkappen plaatsen. De maatregel - onderdeel van het verbeterprogramma Roadmap Plus - is een belangrijk onderdeel om de uitstoot van stof bij de Hoogovens verder te verminderen.

In de Hoogovens wordt vloeibaar ruwijzer gemaakt – hét kerningrediënt voor het maken van staal. Het vloeibare ruwijzer gaat vanuit de zogenoemde 'aftapgaten' van een Hoogoven via speciale treinen door naar de Staalfabriek. Tijdens het openen en sluiten van deze aftapgaten kan er stof vrijkomen. Door nieuwe afzuigkappen aan te sluiten op bestaande afzuiginstallaties boven het aftapgat gaat Tata Steel het stof nog gerichter afzuigen en daardoor de uitstoot bij dit proces met circa 75 procent verminderen.

" We hebben de afgelopen periode verschillende oplossingen getest om onze uitstoot terug te dringen", aldus Thomas Mous, Onderhoudsmanager bij Hoogoven 7. De belangrijkste is het plaatsen van de kappen boven het aftapgat. Dit is erg complex, want zo een verandering heeft impact op het hele proces. Denk aan het aanleggen van een nieuw buizensysteem onder de vloer, of de verbinding met de aftapgaten, zonder dat dit de andere lopende processen in de fabriek verhindert. We zijn verheugd om na de ontwerpfase nu concreet de volgende stap te kunnen zetten." 

Na het vergunningstraject zal de eerste nieuwe afzuigkap nog dit jaar bij Hoogoven 7 geplaatst worden. In totaal komen er zes nieuwe afzuigkappen, verdeeld over beide Hoogovens. Tata Steel neemt de installaties in bedrijf in 2023. "We blijven stappen zetten om de overlast voor de omgevingen te verminderen", voegt Bram Nugteren toe, die als Omgevingsmanager binnen Tata Steel verantwoordelijk is voor de succesvolle uitvoering van de Roadmap Plus. "We krijgen wel eens de vraag: waarom doen jullie dit nu nog, als jullie straks overstappen op waterstof vervangen jullie toch de hoogovens voor nieuwe fabrieken? Het antwoord is simpel: daar wachten wij niet op. Want ons uitgangspunt is en blijft groen staal in een schone leefomgeving. En dat begint hier en nu." 

Volg de voortgang van Roadmap Plus 

Naast deze maatregel blijven we werken aan het verminderen van onze impact op de leefomgeving. Dit doen we via ons verbeterprogramma Roadmap Plus, het maatregelenpakket waarmee we de emissie van geur, stof, geluid, zware metalen en PAK-stoffen door Tata Steel verminderen. Bekijk hier het dashboard van de Roadmap Plus om de voortgang te zien van alle maatregelen. In één oogopslag de maatregelen zien en de verwachte resultaten? Bekijk dan de overzichtskaart van de Roadmap Plus. 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing