Techniektuin IJmond start 2 april

Door: Jan Pronk

Foto : Patina Dakdenkers in actie

IJMOND - Ondanks de enorme krapte op de arbeidsmarkt, staan er nog steeds veel mensen werkloos aan de kant. Bijvoorbeeld mensen met een WW- of bijstandsuitkering. Hen lukt het vaak niet om een geschikte baan te vinden. Techport, het Wergeverservicepunt ZKIJ, het NOVA College in Beverwijk en veertien technische bedrijven in de IJmond regio geloven dat dit de werknemers van de toekomst zijn. Dat in deze mensen het arbeidspotentieel zit om de IJmond regio nu en in de toekomst draaiende te houden. Om die reden hebben wij de krachten gebundeld en lanceren wij vanaf 2 april de Techniektuin IJmond. 

Twaalfduizend technische werknemers nodig voor 2030  

De regio IJmond is één van de vijf grote industriële gebieden van Nederland. Tot 2030 zijn er ruim 12 duizend extra werknemers nodig om de energietransitie mogelijk te maken. Het aantrekken en behouden van personeel is in de huidige arbeidsmarkt een enorme uitdaging. Het werven van technisch personeel is een nog grotere uitdaging, omdat er een flink tekort is aan geschoolde technische werknemers.    

Gratis opleidings- en werkervaringstraject

De Techniektuin IJmond biedt mensen met een WW of een bijstandsuitkering de mogelijkheid om (met behoud van hun uitkering) een opleidings- en werkervaringstraject te volgen. Caroline Hettich, projectleider Werken bij Techport: "Onbekend maakt onbemind. Dat is met werken in de techniek ook zo. Wat houdt werken in de techniek eigenlijk in, want techniek is een breed en abstract begrip. De Techniektuin IJmond wil dat op een laagdrempelige manier inzichtelijk maken voor zij-instromers. En hen de kans bieden om te ontdekken of werken in de techniek wat voor hen is, want onze regio ademt techniek. Overigens is iedereen die zich wil laten omscholen welkom."  

Binnen twaalf weken een betaalde baan in de techniek   

Het traject duurt twaalf weken. De eerste zes weken krijgen de kandidaten les in installatie, proces-, metaal-, elektro- en isolatietechniek op het NOVA College in Beverwijk. Ook geven de deelnemende bedrijven gastlessen. Caroline: "Tijdens deze zes weken ontdekken de kandidaten welke technische richting ze het leukst vinden en welke richting het beste bij ze past. Daarna gaan de kandidaten nog eens zes weken stagelopen bij een van de twaalf deelnemende bedrijven om zo praktijkervaring op te doen. Bevalt het na deze periode van beide kanten, dan krijgt de kandidaat een contract aangeboden bij het bedrijf en heeft men een betaalde baan. Als het geen match is, wordt gekeken of de kandidaat bij een ander bedrijf terecht kan."   

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing