Tekenaar Ton de Kroon exposeert bij KEK

Door: Bos Media Services

BEVERWIJK - Landschappen in nevel of maanlicht, onbewaakte ogenblikken bij een bushalte, verstilde lege kamers. De sfeer op de tekeningen van Ton de Kroon is dromerig. Zijn werk is tot 2 oktober 2016 te zien bij Kunstexposities Kerkplein (KEK) op de bovenverdieping van het Kennemer Theater.  

Het kunstenaarsoog van Ton de Kroon valt op zaken waar anderen misschien achteloos aan voorbijgaan, zoals het zonlicht op een dakraam, strijklicht in de gang of een stoppelveld in de sneeuw. De Kroon weet het te vangen en legt het in tere, verfijnde maar trefzekere lijnen vast. Deze Haarlemmer heeft aan tekenen zijn hart verpand, maar Ton de Kroon is ook niet vies van andere technieken als aquarelleren en collages waarin hij potlood mixt met waterverf of fotofragmenten.

Regelmatig begeeft hij zich op het driedimensionale vlak. Zo maakt hij keramische voorwerpen en papieren driedimensionale objecten die hij na het bakken of voor het vouwen, vol tekent. Dat dan weer wel. Naar eigen zeggen biedt de zware kost van kneden en stompen van de klei hem een welkome afwisseling op het precieze, fijne tekenwerk. Bovendien geeft de opperste concentratie die is vereist om op glazuur te kunnen tekenen, hem ongelooflijk veel plezier.

Zijn nieuwste uitdaging zijn de genoemde papieren maquettes die hij zelf ontwerpt en produceert. Maar hoe bevredigend en interessant deze uitstapjes ook mogen zijn, door de jaren heen keert hij telkens terug naar zijn eerste liefde: het potlood. "Voor mij zijn de mogelijkheden van het potlood eindeloos", zegt hij zelf. Alleen hiermee kan hij naar believen krassen, 'stippelen' of arceren. Net zo lang totdat die uitgestorven kamer of dat verlaten landschap ontstaat waarmee hij een sfeer oproept die verwant is aan de sluimer of halfslaap, die je bevangt voordat je echt in slaap kukelt.

De Kroon (1948), geboren in Culemborg, woont al jaren in Haarlem waar hij ook regelmatig exposeert. De Koninklijke Academie Den Bosch legde de basis onder zijn kunstenaarscarrière, opgevolgd door Ateliers '63 in Haarlem. Kijk voor openingstijden van de expositie op www.kekbeverwijk.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing