TenneT geeft strand na veertien maanden werk voor ‘wind op zee’ weer terug aan Heemskerk

Door: Jan Pronk

HEEMSKERK/WIJK AAN ZEE – Na de officiële oplevering/schouw door Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gemeente Heemskerk is het werkterrein op het strand weer leeg opgeleverd door TenneT. Daarmee kwam er formeel een eind aan het veertien maanden werken op een bijzondere plek voor de aansluiting van de windparken op zee.

Het huzarenstukje was toch wel het ‘tijdelijk grootste zandkasteel van Nederland’, dat vorig jaar op het strand van Heemskerk werd gerealiseerd voor de boringen onder de duinen door. Met dit fort kon aannemer NRG ook tijdens het stormseizoen ongehinderd doorwerken. Maar liefst 41.000 kuub zand werd er door aannemer NRG gebruikt, ofwel het gewicht van bijna tien volwassen olifanten.

Zand over strand
Voor het zand, dat over het strand werd aangevoerd, reden dagelijks tussen 130 tot 170 dumptrucks tussen Zuiderbad en het werkterrein. Met dit ‘treintje’ werd dagelijks tussen 2.500 en 4.000 kuub strandzand aangevoerd. Na de vier succesvolle boringen onder de duinen door en het intrekken van de lege mantelbuizen, werd het zand in februari dit jaar bij strandpaal 49 in Heemskerk uitgevlakt.

Zuid-Koreaanse kabels
Vervolgens werden de werkterreinen (aan weerszijden van de duinen) overgedragen aan de Belgische aannemer Jan de Nul Group voor opnieuw een bijzondere operatie; het intrekken en installeren van de vier zeekabels voor Hollandse Kust (noord) en (west Alpha). Deze kabels werden opgehaald bij de Zuid-Koreaanse producent LS Cable & System.

Futuristisch waterwezen
Met de komst van Jan de Nul arriveerde een nieuwe publiekstrekker op het strand. Zo kwam op 10 mei - na een nachtelijke tocht over de zeebodem - de kabellegmachine Moonfish in alle vroegte bij Heemskerk het strand opgereden. Met zijn lange waterzwaard leek dit ‘futuristische waterwezen’ zo weggereden uit een roman van Jules Verne. De avond ervoor werd het onbemande robotvoertuig op drie kilometer uit de kust vanaf het hefschip MPI Adventure overboord gezet.

Stopcontacten op zee
Met ruim zestig kilometer zeekabel aan boord verscheen het kabellegschip Connector van aannemer Jan de Nul deze week voor de kust van Heemskerk/Wijk aan Zee. Met dit kabeldeel wordt de eerste verbinding tot aan het ‘stopcontact’ voor Hollandse Kust (west Alpha) van TenneT gerealiseerd. De tweede kabelverbinding voor het windpark volgt in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Strand opgeleverd
“De kabelverbindingen voor ‘noord’ zijn inmiddels gereed en getest”, zo laat projectdirecteur Arjan Dams namens TenneT weten. “Terwijl de werkzaamheden voor west Alpha op zee doorgaan is het strand weer leeg en opgeleverd. Na veertien maanden werken op deze bijzondere plek geven we het strand nu weer terug aan de omgeving en het bevoegd gezag. We kunnen met elkaar terugkijken op een bijzonder project met grote technische uitdagingen. Daar zijn we als opdrachtgever enorm blij mee”, aldus Dams.

West Beta
Naast vertrouwen en de rode infocontainer nemen TenneT en aannemer NRG ook de geleerde lessen mee naar de werkzaamheden voor Hollandse Kust (west Beta). Voor de aansluiting van dit derde windpark gaan de werkzaamheden komend najaar van start op het strand ten zuiden van Wijk aan Zee. Zo komt ook op het strand van gemeente Velsen tijdelijk een ‘zandkasteel’ te staan. Deze constructie wordt echter half zo groot, omdat het dan maar om twee zeekabels gaat die onder de duinen door moeten worden geboord.

Waardering
Arjan Dams: “Dat we ons werk in de afgelopen maanden goed, veilig en conform de afgesproken planning konden uitvoeren, is mede te danken aan de goede samenwerking met de omgeving. Zo wil ik de bewoners, de strandexploitanten, strandhuiseigenaren, gemeentes, KNRM en overige gezagen enorm bedanken voor de manier waarop we samen succesvol zijn opgetrokken. In het voorjaar komen we hier bij Noorderbad graag nog even terug op het strand. Zonder machines, maar met een leuke festiviteit voor jong en oud, als blijk van onze waardering. Wat en wanneer laten we nog weten.”

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing