Tentoonstelling onbekend gezicht

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK - Museum Kennemerland opent op zaterdag 12 januari de deuren voor een nieuwe tentoonstelling: Onbekend Gezicht, het fotografische geheugen van Museum Kennemerland. Het museum toont de foto’s van de Beverwijkse geschiedenis deels uit eigenbelang, in de hoop veel informatie te verkrijgen. Via internet is daarom ook het archief te bekijken, het museum publiceert foto’s en trekt er bovendien op uit met een selectie van de collectie.

Het museum heeft een omvangrijk archief met foto- en filmmateriaal van voor ± 1970. Van een deel ervan is de herkomst niet bekend. In de tentoonstelling Onbekend Gezicht toont het museum een deel van de collectie. De foto’s zijn gerangschikt in tien thema’s, waaronder Wijk aan Zee, tuinbouw, bevrijding, de gasfabriek, conservenfabriek en andere bedrijvigheid, verenigingen en clubs, en ongelukjes. Ook is er een kleine filmzaal ingericht waarin materiaal wordt getoond van onbekende stadsgezichten.

Foto’s maken vaak nieuwsgierig: staat er familie op, hoe zag de stad eruit voordat auto’s het straatbeeld domineerden, zijn er foto’s van mijn straat of mijn huis. De tentoonstelling zal dus prikkelen, het museum hoopt van veel bezoekers extra informatie te krijgen over wie en wat op de foto’s te zien zijn.

Een bijzonder element in de tentoonstelling is de collectie van de familie Koster, eigenaar van Huize Beecksang. In overleg met de familie is een familiealbum samengesteld met oude foto’s van glasnegatieven en ook de 100 jaar oude camera is te zien in het museum.

Jammer genoeg kan niet alles worden getoond in het museum. Heel veel is – vanaf een eigen computer op ieder uur van de dag - te zien via de beeldbank. Daarin is door vrijwilligers een enorm bestand aan materiaal toegankelijk gemaakt. Het museum nodigt iedereen uit om de beeldbank te bezoeken via de website van het museum, www.museumkennemerland.nl.

Eens per twee weken publiceert Nieuwsblad De Kennemer bovendien een speciaal geselecteerde foto uit de beeldbank. Het museum hoopt dat lezers iets over deze foto kunnen vertellen.

Tenslotte trekt een delegatie van het museum er ook op uit, met het doel om belangstellenden aan het woord te laten en zo meer informatie te verzamelen over het fotobestand. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 19 februari in de Bibliotheek IJmond-noord (Kerkstraat in Beverwijk). Aanmelding is nodig via de website van de bibliotheek: www.bibliotheekijmondnoord.nl/agenda.

Het museum aan het Westerhoutplein 1 is open op zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing