TENTOONSTELLING SEPTEMBERGRAS OP BEVERWIJKS BUITEN

Door: Jan Pronk

Esther Bruggink Rusalka

BEVERWIJK - Als je jong bent, strekken de jaren zich eindeloos voor je uit. Je kunt je nog veroorloven om nonchalant met je tijd om te springen. Wie ouder wordt, beseft hoe onverbiddelijk snel de tijd gaat. Allicht is dat een aansporing om te blijven groeien en bloeien. Nog een keer een groeispurtje maken. Net als de nabloei van het gras in september, dat nog eenmaal laat zien wat gras is. Reden voor de stichting Kunst & Cultuur Beverwijk om de kunstmanifestatie Septembergras te organiseren. Twaalf kunstenaars werden uitgenodigd om hun werk te tonen. De tuin van Akerendam, een zeventiende-eeuwse buitenplaats in Beverwijk, was hiervoor de perfecte locatie.

Negen dagen lang kun je van 10-17 uur het park in (2.5 ha) om de kunstwerken te bekijken. Variërend van kleine bouwwerkjes, bescheiden ingetogen voorwerpen tot een weergaloos oranje gazon. De kunstwerken staan of liggen in het decor van de zeventiende-eeuwse buitenplaats, die ooit als jacht- of zomerverblijf diende van puissant rijke Amsterdamse kooplieden en regenten.
Die tuin, dat is nog steeds een verhaal apart. Relatief klein (2.5 ha), maar boordevol details uit verschillende eeuwen. Van het statige herenhuis (1634) met slotgracht, het slingerende padenpatroon (rond 1790), het strakke gazon omzoomd door uitbundig bloeiende planten, de spiegelvijver, de eeuwenoude lindes, de moestuin met oranjerie tot en met de witte kas in Engelse stijl. En niet te vergeten het theekoepeltje (ca. 1800) aan de Velserweg van waaruit de toenmalige eigenaren over het Wijkermeer keken. Je treft in de tuin van deze buitenplaats niet de gestolde historie van een openluchtmuseum, maar een levend verleden dat zich telkens vernieuwt. Met een veerkracht die het septembergras evenaart.

De volgende kunstenaars lieten zich graag uitnodigen om aan de hand van het thema Septembergras werk te maken of uit te lenen. Te weten: Esther Bruggink, Suzan Drummen, Jola Geldermans, Rik Hermans, Fransje Killaars, Leonard van Munster, Regula Maria Muller, Julika Rudelius, Elisabeth Schelvis, Egied Simons, Tanja Smeets, Spacecowboys. Daarnaast zijn twee permanente kunstwerken in het park onderdeel van de tentoonstelling, Tectona grandis van Marinus Boezem (2006) en Broken Wings van Petra Boshart (2000).
De tentoonstelling Septembergras is een initiatief van Jaap Velserboer en Truus Zonneveld van de stichting Kunst & Cultuur Beverwijk, i.s.m. Fonds Sluyterman van Loo.
Buitenplaats Akerendam, Velserweg 20, Beverwijk, 3 min. lopen vanaf NS-station. Honden niet toegestaan. Parkeren: fiets in stationsfietsenstalling, auto op gratis terrein achter Cineworld of betaald op de Halve Maan t.o. Akerendam. Reserveren (gratis toegang) via: www.septembergras.nl

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing