The Passion in Castricum en Beverwijk

Door: Ab Jenema

Fotografie: Theo Beentjes

Na succesvolle uitvoeringen in de afgelopen jaren, presenteert dirigente Marieke Zondervan ook dit jaar opnieuw The Passion. De muzikale paasvertelling door BN-ers zal bij velen bekend zijn van de tv-uitzending op Witte donderdag, dit jaar in Zeist. Het door Marieke samengestelde projectkoor met ruim 50 vrouwen en mannen brengt samen met pianist Jaap Brackman The Passion in Castricum en Beverwijk.

Het belooft een prachtige afwisseling tussen Nederlandstalige en Engelse popliederen te worden. Nummers als Alles is Liefde van Blof en With a Little Help from My Friends van The Beatles worden afgewisseld met een eigentijdse vertelling van het lijdensverhaal van Jezus Christus. “We brengen het op een toegankelijke en moderne manier, met mooie muziek en Maarten Mantel brengt het verhaal in begrijpelijke taal”, vertelt dirigente Marieke Zondervan enthousiast.

Zeg maar niets meer
“The Passion is een bijbelse vertelling. Het verhaal is het verhaal, maar muzikaal kan ik er verschillende kanten mee op. Samen met de werkgroep bepaal ik welke nummers er tekstueel en emotioneel passen binnen het verhaal. Dit jaar kwam, voor mij redelijk onverwachts, het nummer Zeg maar Niets Meer van André Hazes naar voren. Dat zal het koor met ruim vijftig zangers en zangeressen dus 3-stemmig zingen. Net als heel veel andere verrassende popnummers, waarbij Jaap Brackman het koor op de piano begeleidt”, aldus de dirigente en initiatiefneemster.

Lichtgevend kruis
Het is niet de eerste keer The Passion door het projectkoor wordt opgevoerd. Zij vertelt: “In 2016 heb ik met het Jongerenkoor van de JKH Heemskerk, mijn koor Staccato en projectleden voor het eerst deze paasvertelling, geïnspireerd op het tv-programma, gemaakt. Daarna hebben we The Passion ook in 2018, 2019, 2022 en 2023 gebracht in Castricum, Uitgeest en Beverwijk. Ik vind het heel tof om mensen bij elkaar te brengen, samen te zingen en iets moois te presenteren. Dat doe ik ieder jaar weer met veel plezier. Diverse koorleden van Cantare hebben voor mij ook een lichtgevend kruis gemaakt. Het staat nu nog opgeslagen in de schuur bij de Sint-Pancratiuskerk en zal komende dagen worden klaargemaakt om tijdens de uitvoering door de kerk gedragen te worden.”

Verteller
The Passion is een verhaal over opoffering, vergeving en hoop. Een verhaal over liefde! Het verhaal over het lijden en sterven van Jezus wordt verteld door Maarten Mantel. “Maarten heeft een opleiding in cabaret gedaan, waardoor ik weet dat hij goed kan vertellen. Hij heeft een katholieke achtergrond dus feitelijk zit het goed, maar bovenal kan hij dingen erg leuk brengen. Ik ben blij dat hij dit jaar zowel met The Passion meezingt als het verhaal vertelt”, legt Marieke uit.

Voor iedereen
Het gepassioneerd projectkoor brengt na tien repetities – en veel studeren en oefenen - twee keer The Passion ten gehore. De trotse dirigente: “Het is mooi om te zien hoe je in een korte tijd een muzikaal optreden kunt neerzetten. Iedereen is welkom bij mijn projectkoor! We stellen ons open voor iedereen; om mee te zingen en natuurlijk om te komen kijken en luisteren. Ik vind het belangrijk dat iets cultureels en muzikaals gratis te bezoeken is en in de kerk is dat mogelijk. De toegang is gratis, na afloop vindt een deurcollecte plaats zodat het project uit de kosten is. We hopen dat de kerk twee keer vol zit bij The Passion. Want, het is geen verhaal in de verleden tijd. Het is een verhaal van alle tijden. Het is een verhaal van nu, voor ons.”

De uitvoering is op vrijdagavond 22 maart in de Sint-Agathakerk in Beverwijk en begint om 19.30 uur, de kerk is om 19.00 uur open.

Op zondagmiddag  24 maart is The Passion te horen in de Sint Pancratiuskerk in Castricum en begint om 15.30 uur, de kerk is om 15.00 uur open.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing