Thé Tjong-Khing exposeert bij KeK

Door: Cor Beumer

Tekening van Thé Tjong-Khing

Beverwijk - Van 2 tot en met 13 oktober is het kinderboekenweek en vanaf 1 oktober kunt u bij bij KeK (Kunst Exposities Kerkplein) de tentoonstelling  van illustrator Thé Tjong-Khing bekijken. De expositie wordt op zondag 6 oktober om 14.00 uur feestelijk geopend met een workshop voor kinderen, gegeven door de kunstenaar. Van 14.00 uur tot 16.00 uur is het Kinderboekenfeest: KeK, Bibliotheek IJmond-Noord en het Kennemer Theater zorgen samen voor een onvergetelijke kindermiddag!

Khing's naam bestaat uit drie delen:zijn achternaam: Thé, zijn generatienaam: Tjong en zijn voornaam: Khing. De generatienaam is een gemeenschappelijke naam die alle zoons van een generatie delen. Het was de chinese gewoonte om de namen ook in die volgorde te gebruiken. Dus: Thé Tjong-Khing en niet Khing Thé.

Hij is de éminence grise van de Nederlandse illustratoren. Thé's tekeningen prikkelen de fantasie in 'Vos en Haas','Kleine Sophie en Lange Wapper', in boeken van Miep Diekman en Guus Kuijer. Hij illustreerde er zo'n 400. Naast zijn boekillustraties tekende hij in de jaren '60 en '70 in samenwerking met Lo Hartog van Banda stripverhalen, waarvan Arman en Ilva weer opnieuw wordt uitgegeven. Na veertig jaar heeft die strip nog niets van zijn oorspronkelijke kracht verloren en is nog even fris alsof hij vorig jaar getekend was!

Thé's prijzenkast is goed gevuld: drie Gouden Penselen, een Zilveren Penseel, de Woutertje Pieterse Prijs, een Duitse- en een Italiaanse prijs. In 2010 ontving hij de Max Velthuijsprijs voor zijn hele oeuvre.

De expositie is tot en met 28 oktober te zien op de bovenverdieping van het Kennemertheater aan het Kerkplein 1 te Beverwijk. Voor openingstijden en andere informatie kunt u kijken op www.kekbeverwijk.nl, www.thetjongkhing.nl, www.kennemertheater.nl en www.bibliotheekijmondnoord.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing