Tientallen wapens ingeleverd in de IJmond

Door: Ab Jenema

IJMOND - 31 messen en 5 overige wapens zijn tijdens de Week van de Veiligheid ingeleverd in de IJmondregio. Op diverse locaties in Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen was het mogelijk om vrijwillig en zonder strafrechtelijke gevolgen wapens af te staan. Het inleveren van wapens is onderdeel van een landelijke actie ‘Drop je knife, doe wat met je life’ en sloot aan bij de IJmondiale campagne YouChoose.

De landelijke inleveractie komt voort uit het landelijk actieplan ‘Wapens en Jongeren’ en is een gezamenlijk initiatief van politie, gemeenten, Openbaar Ministerie, jongerenwerk en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De inleveractie had het doel om het wapenbezit onder jongeren terug te dringen en de gevaren van steekwapenbezit onder de aandacht te brengen bij jongeren, ouders en scholen.

Gesprekken over wapenbezit grootste winst
De 36 ingenomen wapens werden gedeponeerd in de vergrendelde bakken in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen. In de IJmond is gekozen voor een laagdrempelige manier van inleveren. Naast politiebureaus konden inwoners de wapens inleveren op gemeentehuizen,  een aantal jongerencentra en een wijkpunt van Handhaving. Tijdens de Week van de Veiligheid was er de gelegenheid om zonder verdere vragen wapens in te leveren.

“De grootste winst van deze actie is vooral de media-aandacht en de gesprekken die dit heeft opgeleverd”, aldus Maarten Boeren, operationeel expert jeugd – politie. “We zijn blij met elk ingeleverd mes, maar het is vooral van belang dat we het gesprek met jongeren aangaan over de gevaren van het wapenbezit. Dit kan op straat door jongerenwerkers of politie, op scholen, maar zeker ook aan de eettafel thuis. Daar zit de grootste opbrengst.”

In de IJmond blijven we vanuit het actieplan Wapens en Jongeren aandacht vragen voor de gevaren van steekwapenbezit. Zo geeft Halt voorlichtingslessen ‘wapens & geweld’ op middelbare scholen in de IJmond. Dit om bewustwording te vergroten en het gesprek aan te gaan met elkaar. En ging Burgemeester Frank Dales (gemeente Velsen) tijdens de Week van de Veiligheid in een les maatschappijleer met jongeren in gesprek over de gevaren van (steek)wapens. Ook de IJmondiale campagne YouChoose is onderdeel van het actieplan Wapens en Jongeren.

YouChoose: show skills not knives!
In de regio IJmond sluit de inleveractie aan bij de campagne YouChoose. De campagne YouChoose motiveert jongeren om wapenbezit te vermijden en zich te richten op hun talenten en skills. De campagne richt zich vooral op jongeren die een toekomst zonder drillrap, wapenbezit en criminaliteit voor zich zien. Het doel van de campagne is drieledig: jongeren ervan bewust maken dat het dragen van een wapen niet normaal is, docenten en ouders ervan bewust maken dat jongeren steeds vaker een wapen dragen of gebruiken en zorgen voor gedragsverandering onder jongeren.

Via Instagram (@YouChoose.IJmond) kunnen jongeren een video met hun talenten delen. Zij maken kans op een masterclass ter waarde van 100, 250 of 500 euro om hun talent verder te ontwikkelen. Video’s insturen is mogelijk tot en met 21 november. Meer informatie over de campagne YouChoose: https://www.youchoose.nl/ijmond

 

 

 

 

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing