Tijdens Bunkerdag gaat Atlantikwall-erfgoed voor één dag open

Door: Ab Jenema

IJMUIDEN - Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 9 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Speciaal voor de Bunkerdag worden in IJmuiden twee commandobunkers geopend. Ze zijn al lange tijd niet meer open geweest. Daarmee is een bezoek aan deze bunkers een unieke ervaring.


Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. IJmuiden werd als belangrijke havenplaats gemarkeerd door de Duitse bezetter en uitgebouwd tot een zogenaamde Festung. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Zo werd in november 1942 grote delen van IJmuiden ontruimd.

Bunkerdag in IJmuiden (Driehuis, Park Schoonenberg)

Wat van de buitenkant niet meer dan een blok beton lijkt, wordt tijdens Bunkerdag tot leven gebracht door de verhalen van de vele vrijwilligers. Binnen de voormalige Festung IJmuiden zijn er tijdens Bunkerdag veel bunkers te bezoeken. Hoogtepunt in IJmuiden (Driehuis) zijn de twee commandobunkers in Park Schoonenberg die speciaal voor deze dag worden geopend. Ze zijn al lange tijd niet meer open geweest, en daarom is het voor de organisatie ook spannend wat zij zullen aantreffen.

Behalve de bunkers in Driehuis is ook het Bunker Museum IJmuiden te bezoeken. Speciaal voor de jeugdigen bezoekers zijn er tal van activiteiten. Bijvoorbeeld kan je verkleed op de foto, of laat je schminken als een militair. Door de waaghalzen kan er naar mijnen gezocht worden, met en mijndetector.
In het bunkermuseum worden gedurende de dag lezingen gegeven over luchtverkenning. De geallieerden luchtverkenning vloog regelmatig  boven IJmuiden om de bouw van de bunkers op foto vast te leggen. Toegang tot de lezing is mogelijk met de bunkerdagticket.

De Torpedoopslagbunker aan de Kromhoutstraat, beter bekend als de Popbunker, is dit jaar ook weer te bezoeken.

Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het
hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de

verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de
bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties.
Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties
van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje
geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn de dag zelf verkrijgbaar bij
het Bunker Museum IJmuiden en in Park Schoonenbeg.

Prijs:
€6,- volwassenen, € 3,- kinderen onder 12 jaar. Met dit entreeticket zijn alle deelnemende locaties in Nederland toegankelijk.


advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing