Topdrukte tijdens Nationale Bunkerdag

Door: Jan Pronk

IJMOND - 73 jaar na dato tekent de Atlantikwall nog steeds de kust van Nederland. Tijdens Bunkerdag werden langs de hele kust bijna 90 bunkers en overblijfselen van deze Duitse verdedigingslinie opengesteld voor publiek. Van Zeeland tot de Waddeneilanden werden er ruim 19.000 bunkerbezoeken geteld. Speciaal voor deze dag werd de manschappenbunker in Den Haag opengebroken. In IJmuiden trok de unieke Festung Kommando honderden bezoekers. Bezoekers leerden meer over de Tweede Wereldoorlog tijdens rondleidingen, wandelingen en voorstellingen. Het was de meest succesvolle Bunkerdag sinds de eerste editie in 2014.

Een greep uit de dag

Dat er nog zo veel Atlantikwallerfgoed aanwezig is in ons land, is vaak een grote verrassing. Bezoekers die een indruk wilden van het leven als soldaat in de bunkers, konden terecht in onder meer de enorme Biberbunker in Oostvoorne en het Atlantikwall Museum Noordwijk. In de speciaal geopende manschappenbunker in Den Haag zijn nog vele sporen te zien van zowel de Tweede Wereldoorlog als de Koude Oorlog. Avonturiers beklommen in Wijk aan Zee de Zeetoren en gingen met de zaklamp op ontdekking in het gangenstelsel in Hoek van Holland. De Bunkerdag beleefde haar succesvolste editie ooit en op vele plekken waren de tickets begin van de middag uitverkocht.

Randprogramma

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall waren er naast de bunkerbezichtigingen ook verschillende activiteiten voor jong en oud. In Den Helder werd in de hospitaalbunker een korte voorstelling opgevoerd over vrouwen in de oorlog. In Dishoek werden lezingen gegeven over de Enigma. Dodges en jeeps uit de oorlog vervoerden bezoekers tussen verschillende locaties. De korte film 'De Verborgen Grens' gaf in 20 minuten een inleiding op de Atlantikwall. Kinderen gingen aan de slag met een opdrachtenboekje dat op alle locaties verkrijgbaar was.

De toekomst van de Bunkerdag

Dit jaar is er voor het eerst ook sprake van een Europese Bunkerdag. Niet alleen in België, maar ook in alle andere Atlantikwall-landen worden in de maand juni op één dag bunkers opengesteld voor het publiek. Het gaat om Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en de Kanaaleilanden. De Europese Bunkerdag is een initiatief van Atlantikwall Europe, een samenwerkingsverband van erfgoedinstellingen in de zeven Atlantikwall-landen. Namens Nederland neemt de stichting Europees Erfgoed Atlantikwall deel aan Atlantikwall Europe.

Beeldmateriaal bijgevoegd van de Bunkerdag in Hoek van Holland. Fotograaf Jorn Baars.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing