Topside 'west Alpha' voor stopcontact TenneT veilig en succesvol op jacket geplaatst

Door: Ab Jenema

 

Met behulp van het kraanschip Thialf is de bovenbouw (topside) voor het offshore transformatorplatform Hollandse Kust (west Alpha) succesvol op het onderstel (jacket) geplaatst. Deze nieuwe mijlpaal voor de aansluiting van wind op zee vond vannacht plaats op zo'n 50 kilometer voor de kust.
Vanaf 2026 brengt netbeheerder TenneT via dit 'stopcontact' duurzame windenergie aan land.

Op een drijvend ponton verliet de kant-en-klare topside maandag de haven van Antwerpen. Vervolgens werd de constructie via de Schelde naar de Nederlandse wateren gesleept om bij Vlissingen de Noordzee op te varen. De topside is in België gebouwd door de aannemerscombinatie Equans/Smulders en bijna twee jaar na de first steel cut was de grote stalen doos (ruim 3.600 ton) deze week klaar voor de sail out.

Thialf
Sinds vorig jaar staat het onderstel al stevig op de zeebodem verankerd voor de kust van Egmond aan Zee. Voor de plaatsing van de bovenbouw zette het kraanschip Thialf (Heerema Marine Contractors) tegelijk met de topside koers naar de jacket vanuit de Noorse haven van Stavanger. Nadat beide vaartuigen elkaar op zee troffen, meerde het ponton af tegen de Thialf. Aan boord van het kraanschip volgde Matthijs Knollenburg als construction manager namens TenneT de werkzaamheden op de voet.

IJshoorntjes
Knollenburg: "Na het losmaken werd de topside door het kraanschip de lucht in getild. Aansluitend werd het ponton weggesleept, waarna de Thialf nog zo'n 500 meter richting de jacket moest varen. Aan de jacket zijn zogenoemde cones bevestigd. Deze kun je vergelijken met omgekeerde ijshoorntjes, waarmee we de topside vannacht zonder al teveel meetwerk exact op de goede plek konden laten zakken."

Hotelschip
Nu de plaatsing is voltooid, zal op korte termijn een hotelschip naast het platform worden gelegd. Knollenburg: "Nadat deze jackup barge (hefschip, red.) zijn poten heeft uitgeschoven en als een plateau boven de golven hangt, wordt er een loopbrug tussen het schip en het platform gehangen. Een team van monteurs en technici zal dan in de komende maanden op het schip verblijven om de topside aan de jacket te lassen en zorgen voor de inbedrijfstelling van de installatie."

Onbemand
Eerder dit jaar zijn de twee zeekabels, waarmee de groene stroom van het windpark straks aan land komt, al geïnstalleerd door Jan de Nul Group. Knollenburg: "Met deze kabels is ook de glasvezelverbinding gelegd waarmee straks alles op het onbemande platform vanaf land bestuurd kan worden. Binnenin de grote stalen doos bevinden zich onder andere de twee vermogenstransformatoren die het spanningsniveau van 66 kilovolt naar 220 kilovolt verhogen voor een efficiënt transport van de stroom naar land. Daarnaast hangt ook nog ruim 130 kilometer kabel in de topside om alle systemen met elkaar te verbinden."

Achter de duinen
De zeekabels die al in de zeebodem liggen, komen via het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee aan land. Achter de duinen zijn deze gekoppeld aan de kabels die de stroom zo'n tien kilometer verderop langs de A9 in Beverwijk invoeden op het hoogspanningsnet van TenneT. Voor het eind van dit jaar is het 'stopcontact op zee' voor het windpark gereed.

Ecowende
Het windpark wordt gebouw door Ecowende. Het windpark komt op zo'n 53 kilometer van de Nederlandse kust, ter hoogte van IJmuiden. Met een geïnstalleerd vermogen van circa 760 MW kunnen we ongeveer 3% van de huidige Nederlandse elektriciteitsvraag vergroenen.
Het plan is om het windpark in 2026 in gebruik te nemen.
Zie voor meer info: https://ecowende.nl

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing