Trek van amfibieën komt op gang

Door: Ab Jenema

Foto: Joke Huijser

IJMOND - Door het warme weer is de trek van padden, kikkers en salamanders op gang gekomen. Ze lopen na zonsondergang richting sloten en vijvers om hun eitjes af te zetten. Deze tocht is levensgevaarlijk. Niet alleen worden er veel dieren doodgereden, ook vallen veel dieren in straatkolken, watermeterputten of in vijvers met steile kanten. Om dieren voor de dood te behoeden worden elk jaar tussen begin februari en eind maart door paddenwerkgroepen actie ondernomen om dit te voorkomen. Permanente schermen worden nagelopen, tijdelijke schermen neergezet en emmers ingegraven. Roosters worden opgesteld wie welke dag in de ochtend of avond gaat lopen.  Alles klaar en dan wachten totdat de amfibieëntrek gaat beginnen.

200 vrijwilligers staan klaar
Na de winter als het regent en de temperatuur boven de 6 °C komt, kunnen vooral de padden massaal aan de wandel gaan. Ze trekken van bossen en duinen naar water om zich daar voort te planten. Er staan in Noord-Holland zo’n 200 vrijwilligers klaar om deze dieren te beschermen. Door ze over de weg te dragen maar ook door straatkolken aan de rand van de weg na te lopen. Op sommige plekken vallen tientallen amfibieën in de straatkolken en zonder vrijwilligers zijn die ten dode opgeschreven. Jaarlijks redden zij in Noord-Holland zo’n 25.000 padden, kikkers en salamanders.

Help de amfibieën bij u in de buurt
Amfibieën leggen in het vroege voorjaar vaak grote afstanden af naar het voortplantingswater en later naar een foerageergebied. Tijdens die tocht sterven in Nederland ruim een half miljoen volwassen amfibieën en een veelvoud aan jonge dieren in straatkolken, putten en tuinvijvers. Vaak zijn oplossingen voor dit probleem eenvoudig en iedereen kan zelf helpen deze gevaren te verminderen. In putten en bij vijvers kunnen hulpmiddelen van gaas of een trappetje van ruw materiaal gemaakt worden. Voor straatkolken zijn speciale uittreevoorzieningen ontwikkeld. Informatie hierover is te vinden op www.padden.nu

Wilt u uw plaatselijke paddenwerkgroep helpen? Neem dan contact op met de coördinator van de groep. Op www.padden.nu staan de contactgegevens van de werkgroepen.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing