Trekkende padden zoeken vrijwilligers

Door: Cor Beumer

REGIO - Nu het ijs in de sloten is verdwenen, zullen binnenkort de padden aan de jaarlijks trek naar hun voortplantingswateren beginnen. Om te voorkomen dat er duizenden worden doodgereden, zijn er in Noord-Holland dertien vrijwilligersgroepen actief. Ondersteund door Landschap Noord-Holland redden de paddenwerkgroepen duizenden levens. Er zijn echter nieuwe vrijwilligers nodig. Doet u mee?

Elk jaar is de paddentrek een indrukwekkend verschijnsel. Van februari tot eind april, afhankelijk van de temperatuur, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij trekken ‘s avond en ‘s nacht bij vochtig weer van hun winterslaapplaats in duin, bos of tuin naar een sloot, poel of vijver om zich daar voort te planten. Tijdens deze trek worden er echter duizenden doodgereden omdat verkeerswegen zomer- en winterverblijf doorsnijden. De koudbloedige pad, is net ontwaakt en nog erg traag. De kans dat de langzame pad wordt platgereden is dus erg groot.

Er zijn in Noord-Holland veel paddentunnels aangelegd. Op andere plaatsen zijn er gelukkig mensen die zich het lot van deze dieren aantrekken en ze actief beschermen. De paddenwerkgroepen zorgen voor het plaatsen, legen en onderhouden van gaas en emmers, onderhoud van de geleidingen naar de paddentunnels en het tellen van de padden, kikkers en salamanders.

Verschillende paddenwerkgroepen zitten te springen om nieuwe vrijwilligers. Wilt u meehelpen bij het overzetten van de padden of andere werkzaamheden verrichten neem dan contact op met de paddenwerkgroep bij u in de buurt. Alle werkgroepen zijn aangesloten bij www.padden.nu. Hier kunt u ook de groep bij u in de buurt vinden. U kunt ook bellen naar Landschap Noord-Holland, 088-0064455.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing