Trombosedienst Beverwijk: Het einde van een tijdperk

Door: Jan Pronk

Samenvoeging van trombosedienst Beverwijk en trombosedienst Starlet-DC

BEVERWIJK - De werkzaamheden van trombosedienst Beverwijk van het Rode Kruis Ziekenhuis worden per 20 februari 2023 overgedragen aan de trombosedienst van Starlet-DC in Alkmaar. Dit is een organisatie waarmee het Rode Kruis Ziekenhuis ook op andere terreinen al jarenlang goed samenwerkt.

De reden dat de trombosezorg wordt overgedragen is omdat er sinds een aantal jaren nieuwe antistollingsmedicijnen op de markt zijn. Hierbij is controle van de antistolling door een trombosedienst niet langer nodig. Het aantal trombosedienstpatiënten is hierdoor sterk afgenomen. Zo stonden er in 2016 nog meer dan 3.000 patiënten bij de trombosedienst Beverwijk ingeschreven, nu is dat ongeveer de helft.

Deze nieuwe medicijnen zijn niet voor iedereen geschikt en er blijven dan ook patiënten waarbij controle van de stoltijd door een trombosedienst nodig is. Om de kennis en kwaliteit van deze zorg goed op niveau te houden is het noodzakelijk dat trombosediensten intensief gaan samenwerken of fuseren.

Wat verandert en wat blijft hetzelfde?

Voor de bloedafname kunnen de patiënten van trombosedienst Beverwijk nog steeds terecht bij alle prikposten van het Rode Kruis Ziekenhuis. Zij zullen daar de vertrouwde gezichten zien van de medewerkers die ze waarschijnlijk al jaren kennen. Ook het prikken aan huis zullen wij blijven verzorgen.

Het doseren, de administratie, afhandelen van alle telefoontjes en geven van adviezen gebeurt door de medewerkers van Starlet-DC. Voor vragen of opmerkingen over de doseerkalender, het doorgeven van nieuwe medicijnen of het doorgeven van ziekte of ingrepen moet de patiënten voortaan contact opnemen met de medewerkers van Starlet-DC. Hierover krijgen alle patiënten een persoonlijke brief, waarin alles precies wordt uitgelegd.

Door onze jarenlange samenwerking, kunnen wij er op vertrouwen dat onze patiënten bij Starlet-DC in deskundige handen zijn. De trombosedienst van Starlet-DC staat onder medische leiding van mw. dr. L.M. Faber (internist-hematoloog). Zij was tot februari 2022 ook medisch leider van trombosedienst Beverwijk.

“Einde van een tijdperk”

Wist u dat antistollingsmedicijnen al bijna 100 jaar gebruikt worden? En wist u dat het gebruik van de speciale antistollingsmedicijnen de vitamine-K remmers (VKA’s) al meer dan 50 jaar gecontroleerd wordt door trombosediensten? Werd deze controle vroeger nog door middel van een bloedafname uit de arm gedaan, tegenwoordig kan dit al met één druppel bloed uit de vingertop.

De trombosedienst van het Rode Kruis Ziekenhuis was sinds 1964 actief in onze regio. Medewerkers van de trombosedienst Beverwijk verzorgen dus al bijna 60 jaar in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Castricum en Uitgeest de bloedafname voor controle van de antistollingsmedicijnen. In de beginjaren gebeurde dat in verschillende buurthuizen, woonzorgcentra en andere publieke ruimtes, maar tegenwoordig ook in huisartspraktijken of gezondheidscentra. Ook werd al vanaf het begin bij de patiënt aan huis geprikt als dit nodig bleek.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing