Twintigste busreis naar Wronki succesvol

Door: Cor Beumer

Beverwijkers en Heemskerkers in Wronki, op de trappen van Karczma-Bracka na de traditionele barbecue. (foto: Bartosz Roszak)

BEVERWIJK-WRONKI – Schitterend weer, een gezellige groep, een gewaardeerd programma en ‘goed van eten en drinken’. Dat is wat een groep Beverwijkers en Heemskerkers heeft ervaren tijdens de 20ste busreis naar Wronki, de Poolse partnerstad van Beverwijk. Een geslaagde zesdaagse, georganiseerd door de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki in samenwerking met Tomasz Ziólek, die begon met een ontvangst in het gemeentehuis en eindigde met de traditionele barbecue. In de tussenliggende dagen werden bezoeken gebracht aan de steden Poznan, Miedzyrzecz, Gorzów Wlkp en Sieraków. Voor een aantal gasten was het ‘t eerste bezoek aan Wronki, voor anderen was het een hernieuwde kennismaking. Tijdens de Wronkidag ontving burgemeester Mirek Wieczór de Nederlandse gasten, aansluitend werd de Franciscaner kloosterkerk bezocht en is er geluncht in de school in het dorp Biezdrowo. Vervolgens stond het meer van Chojno op het programma en een kennismaking met de gerenoveerde Evangelische begraafplaats in het dorp Wartoslaw. Een project waaraan Poolse en Duitse jongeren vrijwillig hebben meegewerkt en dat met financiële steun van de Europese Unie is uitgevoerd.

Het bezoek aan Poznan bevatte een hoogtepunt: de IJmonders genoten volop van de musical ‘Phantom of the Opera’ in het Muziektheater. Voor veel gasten waren de maaltijden in het Joodse restaurant Ludwiku do Rondla een bijzondere ervaring. De steden Gorzów Wlkp en Miedzyrzecz waren nieuw in het programma, met bezoekjes aan een kasteel en een museum plus een stadswandeling. De laatste dag van de trip naar Polen werd doorgebracht in Sieraków en Mniszki. De reizen naar Wronki staan altijd in het teken van cultuur en buitenleven. In Sieraków werd een toer met paard en wagen gemaakt door de bossen en ’s middags was het de beurt aan het natuur- en educatiecentrum waar ondermeer werd kennisgemaakt met de geschiedenis van oude ambachten en maakten de gasten gretig gebruik van de kans om zelf met riet en hout aan het werk te gaan.

Traditioneel werd het bezoek aan Wronki afgesloten met een barbecue bij vader Henryk en zoon Bartosz Roszak, waarbij ook de Poolse betrokkenen aanwezig waren. Wel heel bijzonder was deze reis voor het Beverwijkse echtpaar Evelien en Ger Zoon. Enkele jaren geleden schonken zij hun piano aan het gymnasium van Wronki. Zij maakten van de gelegenheid gebruik om ‘hun piano’ in deze school in gebruik te zien en waren er bijzonder door geroerd. Bij het betreden van de school hoorden zij de klanken van de piano…. Het instrument wordt gebruikt bij alle evenementen in de school en er zijn leerlingen die er les op krijgen. Een mooiere bestemming had het echtpaar Zoon hun piano niet kunnen geven.

Voor foto’s van de reis en meer informatie over de stedenband: website www.beverwijk.wronki.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing