Uitreiking certificaten seniorenvoorlichters

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - acht nieuwe seniorenvoorlichters van Socius Maatschappelijk Dienstverleners hebben deze week hun certificaat behaald. Alle inwoners van Beverwijk die dit jaar 75, 80, 85, 90 of 95 jaar worden, krijgen een brief van de gemeente met de aankondiging dat zij een bezoek kunnen krijgen van een
seniorenvoorlichter. Deze seniorenvoorlichter, die dit werk vrijwillig doet, heeft een gedegen opleiding gevolgd om de senioren te kunnen informeren over alle voorzieningen in Beverwijk.

De huisbezoeken, die de seniorenvoorlichters de komende maanden gaan uitvoeren, zijn van groot belang in het ouderenbeleid van de gemeente. Onze samenleving is enorm aan het veranderen, vooral op gebied van zorg en ondersteuning. Veel ouderen hebben daar al mee te maken of krijgen er mee te maken. De gemeente is dan ook heel blij met de inzet van de seniorenvoorlichters in huisbezoeken aan ouderen. De gemeente hoort graag van hen terug welke wensen, ideeën en ervaringen ouderen hebben zodat zij er weer van kan leren. De gemeente wil graag dat ouderen in Beverwijk zo veel en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en blijven deelnemen aan de samenleving. Voor veel mensen is dat gelukkig ook het geval. Met het klimmen van de leeftijd gaan mensen soms echter ook beperkingen ondervinden door bijvoorbeeld ziekte of een handicap.

Vaak wordt dan hulp en ondersteuning gegeven door familie, vrienden of buren, maar er kan een moment komen dat hulp uit de omgeving niet meer volstaat. Of dat men er achter komt dat het netwerk dat men vroeger had, langzamerhand minder is geworden. Dan is het goed om te weten welke mogelijkheden er zijn op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld in praktische zin, op het gebied van wonen en woningaanpassingen, activiteiten, financiën, welzijn en zorg. Maar ook dat er instellingen zijn die juist dat steuntje in de rug kunnen geven om het wel weer zelf te kunnen doen of te kunnen regelen. Op die zelfredzaamheid wordt de komende tijd een groter beroep gedaan. Het is goed om dat te weten. En het is ook goed voor mensen om zoveel als mogelijk regie te hebben en te houden over hun eigen leven. Het is belangrijk dat er een vangnet blijft voor diegenen die dat het hardst nodig hebben. Dat blijft de taak van de gemeente.

De certificaten, behorend bij de training Preventief Huisbezoekproject 75+, werden door wethouder Jaqueline Dorenbos uitgereikt.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing