Uniek waterheldenavontuur in de klas

Door: Jan Pronk

IJMOND - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft een primeur op educatiegebied: het Waterheldenavontuur voor het vergroten van waterbewustzijn. Een interactieve les voor groep 6, 7 en 8, waarbij leerlingen strijden om de beste waterheld te worden. Ze werken in teams met een spannende spelkoffer voorzien van een vr-bril, knoppen en lichtjes. 
De les begint. De koffers mogen open en de leerlingen maken een teamfoto. Via het scherm worden de kinderen vanuit de controlekamer meegenomen door watermanager Bas. "Het water stijgt, de golven worden hoger", vertelt hij. "Er moet iets gebeuren!" De samenwerking met de gastdocent van het hoogheemraadschap zorgt voor een unieke en spannende interactieve les, waarin kennis, spel en virtual reality samenkomen. Kijk op hhnk.nl/educatie voor het filmpje.

Extreem weer

De kinderen leren over waterbeheer en extreem weer. In de toekomst krijgen deze jongeren steeds meer te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. Hitte, droogte en watertekort, maar ook hevige regen en wateroverlast in huis of op school. Gelukkig kun je je er wel op voorbereiden of die overlast zelfs voorkomen. Hoe? Ook dat komt terug in de les. 

Leren door beleven

Het Waterheldenavontuur past in het educatiebeleid van het hoogheemraadschap waarin 'Leren door beleven en doen' centraal staat. Scholieren hebben veelal geen idee dat ze in Noord-Holland onder zeeniveau wonen en we permanent moeten zorgen dat we droge voeten houden. Het vergroten van het waterbewustzijn is daarom de belangrijkste communicatiedoelstelling van het hoogheemraadschap.   


Innovatief en gaaf

De leerlingen van basisschool De Blauwe Ster uit Monnickendam die de primeur hadden waren enthousiast: “Ik vond het een hele leuke les", vertelt de 11-jarige Ivar. "Ik geef hem een 9. De koffer was gaaf met al die knoppen. Het spel met de drone, quiz en vr-bril vond ik het leukst. Vooral dat we met een bril op door het huis konden lopen en voorwerpen moesten zoeken die je mee naar zolder moet nemen als je moet vluchten bij een watersnood." Ook leerkracht Piet Karregat was onder de indruk van de les: “Dit waterheldenavontuur is echt onderwijs anno nu. De combinatie van moderne technologie, competitie en interactie maakt dit lesprogramma leuk, spannend en effectief.”

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing