Van vreemde eend naar vertrouwde vogel

Door: Jan Pronk

Foto: Floricultura

BEVERWIJK - Wie kent niet die koperen koepel op Heemskerkerduin? Een markant herkenningspunt voor fietsers en wandelaars in de regio. Maar wie weet ook wat erin zit en achter de koperen wanden schuilt? Eigenaar van deze koepel is de bekende orchideeënveredelaar Floricultura. Marc Eijsackers, manager communicatie, verhaalt tijdens een lezing op donderdag 19 oktober, over de locatie en andere duurzame ontwikkelingen in het bedrijf. Dit in het kader van Goeie Grond, een tentoonstelling over de tuinbouw in deze streek.

Floricultura is oorspronkelijk afkomstig uit Assendelft waar oprichter Klaas Schoone in 1963 begon met teelt en verkoop van orchideeën. Begin jaren tachtig werd een vermeerderings-bedrijf opgericht en in 2001 streek het neer in het Heemskerkse tuinbouwgebied. Die eerste jaren was het bedrijf tussen de Heemskerkse tuinders een vreemde eend in de bijt. Maar vrij snel ontwikkelde de orchideeënveredelaar zich tot een vertrouwd, maar uniek onderdeel van Heemskerkerduin. Floricultura was en is namelijk voorloper als het gaat om duurzaamheid. De veredelaar was een van de eerste glastuinbedrijven met een eigen geothermische bron op 3 km diepte, waarmee er jaarlijks 9 duizend ton CO2 uitstoot wordt bespaard. Om maar niet te spreken van de inzet van insecten om planten op een natuurlijke manier te beschermen in de kassen. 

Marc Eijsackers, sinds vijf jaar in dienst bij Floricultura, vertelt tijdens zijn lezing onder meer over de orchideeënmarkt, de inspanningen voor een duurzame productie en de speciale verhouding met de Heemskerkse tuinders. Goeie Grond is een tentoonstelling over de tuinbouw in de regio, nog te zien nog t/m 29 oktober in Museum Kennemerland voor een historische terugblik op de tuinbouw. 

Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a Beverwijk.
Donderdag 19 oktober, aanvang 20:00 uur, toegang € 5,– (hgmk-leden gratis). 

U kunt ook lid worden van het HGMK voor slechts € 17 per jaar,
inclusief lezingen, prachtige ledenbulletins en gratis toegang museum Kennemerland.
Aanmelden en/of lid worden via hgmk.nl  (50 plaatsen beschikbaar)

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing