Veiligheidscampagne 'Ben je in beeld?' van start voor bewustwording zwaar transport bij aanleg landkabels

Door: Ab Jenema

IJMOND – In opdracht van TenneT legt aannemer NRG ondergrondse kabels tussen het strand van Heemskerk en het bestaande hoogspanningsstation langs de A9 in Beverwijk. Met de veiligheidscampagne 'Ben je in beeld?' willen we  verkeersdeelnemers in de omgeving van de werkterreinen bewustmaken van het zware transport om zo de veiligheidsrisico’s in te dammen. De kabels die NRG via ondergrondse gestuurde boringen aanlegt maken deel uit van de verbinding waarmee de windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) vanaf zee op het nationale elektriciteitsnet worden aangesloten.

Maatregelen
“De werkzaamheden lopen door tot eind 2022”, vertelt Robert Wijnholds, projectmanager Landkabel Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) namens TenneT. “In deze periode vinden meer transporten met vrachtwagens plaats in de omgeving van Wijk aan Zee, Velsen en Beverwijk dan normaal. Deze transporten kruisen op verschillende plaatsen fietspaden en uiteraard zullen onze chauffeurs op die plekken extra goed opletten. Daarnaast zetten wij bij grote transporten en op onoverzichtelijke locaties verkeersregelaars in voor de veiligheid van alle verkeersdeelnemers.”

Zichtbaar zijn
De verkeersveiligheidscampagne 'Ben je in beeld?' is er vooral op gericht om voetgangers en fietsers te wijzen op het feit dat ze niet altijd zichtbaar zijn voor vrachtwagens. “Zowel voor TenneT als NRG staat veiligheid altijd op nummer één. Elke dag weer zijn wij ons bewust van de risico’s die ons werk met zich meebrengt. Wij willen dat iedereen aan het eind van de dag weer veilig thuiskomt. En dat is iets waar we de overige verkeersdeelnemers ons bij kunnen helpen.”

Oogcontact
Veilige deelname aan het verkeer begint volgens Wijnholds simpelweg door je af te vragen of je voor iedereen in beeld bent. “Want hoe goed onze chauffeurs ook opletten door de weg, de spiegels en de camera’s in de gaten te houden, er bestaat altijd het gevaar dat je elkaar niet óf niet op tijd ziet. Probeer daarom steeds oogcontact te zoeken met de vrachtwagenchauffeurs als je afslaat of oversteekt. Als je even moet wachten, ga dan op een veilige plek staan. Kun jij de chauffeur niet zien? Dan kan hij jou waarschijnlijk ook niet zien. Vraag je daarom altijd af: ben ik in beeld?”

Gratis fietslampjes
Met slecht weer of op donkere dagen is het zicht vaak wat minder dan normaal. Ook daar kun je als fietser of wandelaar volgens de projectmanager eenvoudig iets aan doen. “Gewoon door een lichtje aan te doen. Daarom delen TenneT en NRG  woensdag 7 april tot en met vrijdag 9 april  Corona-proof  fietslampjes uit in de omgeving van de werkterreinen en bij scholen in de buurt. Daarmee vragen we aandacht voor het zware transport en hopen we dat mensen zich bewust worden van hun zichtbaarheid in het verkeer.”

Blijf op de hoogte
Vindt u het interessant om het project te volgen en wilt u actuele informatie ontvangen over de werkzaamheden? Dan kunt u daarvoor gratis de TenneT BouwApp downloaden in de App Store (iOS) of Google Play (Android).

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing