Ventileren essentieel om gezond energie te besparen

Door: Jan Pronk

FOTO: de Woonbond

Om energie te besparen houden veel Nederlanders ramen en ventilatieroosters gesloten. Dit leidt tot een ongezond binnenklimaat en kan gezondheidsklachten veroorzaken. Daarom start de Woonbond een nieuwe campagne gericht op energie besparen op een gezonde manier. Het hele stookseizoen deelt de Woonbond tips en adviezen over energie besparen én goede ventilatie in huis.

Urgentie voor betere ventilatie

In Nederland is in 2022 een kwart minder gas verbruikt dan het jaar ervoor (CBS). "We zien dat de hoge gasprijzen een belangrijke motivatie zijn voor mensen om te besparen," zegt Marlies Dijkstra, communicatieadviseur energie bij de Woonbond. "Met als gevolg dat mensen niet alleen hun huis potdicht houden, maar ook kiezen voor alternatieve vormen van verwarming. Denk aan houtkachels, petroleumkachels en kaarsen onder bloempotten. Dit leidt tot vocht- en schimmelproblemen en zeer ongezonde stoffen in huis. Wij voelen daarom de urgentie om huurders beter in te lichten over energie besparen op een gezonde en veilige manier, onder andere door goed te ventileren."

Campagnepagina met tips en adviezen

Voor de campagne heeft de Woonbond de belangrijkste tips en adviezen voor ventilatie en energie besparen bij elkaar gebracht in tekst, beeld en animaties. Alle informatie is vrij te gebruiken en terug te vinden op de website van de Woonbond. Marlies Dijkstra: "We wilden een plek creëren waar alle belangrijke informatie over een gezonde en zuinige woning terug te vinden is, in een vorm die iedereen begrijpt. Zo hebben we onder meer gekozen voor een infographic en animatie. Daarnaast delen we persoonlijke verhalen van huurders waar anderen inspiratie uit kunnen halen."

Gezondheidsklachten door slechte lucht in huis

In huis komen voortdurend ongezonde stoffen vrij. Door koken, schoonmaken of douchen, maar ook door ademen en kaarsen branden. Dit veroorzaakt hoge concentraties CO2, stikstof en fijnstof. Ook komen vluchtige chemische stoffen vrij uit schoonmaakmiddelen, cosmetica, en zelfs uit meubels en stoffering. Dijkstra: "De lucht in huis is meer vervuild dan je denkt of kunt merken. Goed ventileren is daarom essentieel. Dit doe je door ventilatieroosters en klepraampjes altijd open te houden en het ventilatiesysteem nooit uit te zetten."

Wanneer de lucht binnen vervuild is, merken mensen hier weinig van. Je kunt het meestal niet ruiken, voelen of zien. Wel waarschuwt de GGD dat het gezondheidsklachten kan veroorzaken, zoals hoesten, slapenloosheid en hoofdpijn en ziekten als astma en hartklachten. Voor mensen die al ziek zijn, is het risico groter dan voor gezonde mensen. Vaak ontstaan de klachten niet direct. Hierdoor leggen mensen vaak geen verband tussen de klachten en de kwaliteit van de lucht in huis.

Vocht- en schimmelproblemen

Bijna één op de vier huurders in Nederland heeft last van vocht of schimmel in huis. Ventilatieproblemen zijn hier de grootste veroorzaker van. Dit blijkt uit WoonOnderzoek Nederland (WoON2021), een landelijk onderzoek dat elke drie jaar door het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt uitgevoerd. Schimmels ontstaan door te veel vocht in huis en kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Goed ventileren en je huis voldoende verwarmen helpt deze schimmels voorkomen. Uiteraard moet het ventilatiesysteem zelf goed werken.

Meldpunt Energiealarm

Huurders met een hoge energierekening of met problemen met tocht, vocht en schimmel in huis, kunnen een melding doen op het Meldpunt Energiealarm van de Woonbond. De Woonbond gebruikt deze meldingen om bij verhuurders, politiek en pers aandacht te vragen voor hoge energiekosten in onzuinige huurwoningen en de comfort- en gezondheidsklachten die dat met zich mee brengt.

Voor meer informatie, bekijk de campagnepagina: www.woonbond.nl/haalenergieuitjerekening

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing