‘Verbinden met water’ klimaatbestendig en betaalbaar

Door: Jan Pronk

IJMOND - De colleges van Beverwijk en Heemskerk presenteren ‘Verbinden met water’, het nieuwe beleidsplan voor water en riolering voor de komende vijf jaar. Dit plan geeft aan hoe de gemeenten Beverwijk en Heemskerk en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier willen omgaan met water in al zijn facetten: regenwater, grondwater, water in sloten en vijvers en afvalwater. Dit plan geeft richting én laat ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en inzichten. Het plan ziet er op toe dat de kosten beperkt blijven, zodat geen verhoging (buiten inflatie) van de rioolheffing nodig is.

 

‘Verbinden met water’ is het antwoord van Beverwijk, Heemskerk en Hollands Noorderkwartier op de verwachte klimaatontwikkeling. Belangrijk punt is dat het waterbeheer betaalbaar blijft. Het hoogheemraadschap stelt het plan naar verwachting eind maart vast. In mei komt het in de gemeenteraden van Beverwijk en Heemskerk.

 

Samen water afvoeren

Water houdt zich niet aan gemeentegrenzen. Of het nu gaat om teveel of te weinig water, gemeenten en waterschap hebben samen de verantwoordelijkheid om de leefomgeving veilig en schoon in te richten. Daarbij komt de opgave ons voor te bereiden op zwaardere regenbuien, die voorspeld worden vanwege de klimaatverandering. Dat kunnen de gemeenten en het waterschap niet alleen.

 

Ongeveer de helft van het water dat nu in het riool en de sloten terecht komt, is afkomstig van particulier terrein, zoals daken en tuinen. Bewoners en bedrijven kunnen dus samen een belangrijk aandeel leveren om de grote hoeveelheden regenwater in de toekomst te verwerken.

In het nieuwe beleidsplan is de verplichting opgenomen dat iedereen bij nieuwe (bouw)ontwikkelingen het regenwater op eigen terrein moet verwerken. Met een gerichte voorlichtings- en publiciteitscampagne gaan we het waterbewustzijn vergroten, zodat ook bij bestaande bouw minder water in het riool afgevoerd wordt.

 

Betaalbaar

De gemeenten Beverwijk en Heemskerk en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vinden het belangrijk dat de tarieven van de rioolheffing en de waterschapsbelasting betaalbaar blijven. Bij het vervangen van de riolering worden tegelijkertijd maatregelen in de openbare ruimte getroffen om de gevolgen van de klimaatverandering op te kunnen vangen. Door de werkzaamheden zoveel mogelijk te combineren, blijven de kosten beperkt en is geen verhoging (buiten inflatie) van de rioolheffing nodig.

 

Beverwijk/Heemskerk, 28 februari 2017

 

advertenties

Verhuis- en Transportbedrijf Johan Post
Fietspoint
Autoverzekering vergelijken
Café-Biljart Carillon
Bloemsierkunst De Duinroos
Energie vergelijken
Beverwijkse Koeriersdienst en Stadspost
Goedkoopste Energieleverancier
TarwegrasKoning
Energie Vergelijken
Energievergelijker
Lenary.nl
Kentekencheck
Sim Only Check
goedbegin.eu
Vergelijk vaste lasten
Startpagina24.com
Ikvergelijk.nu
Online Casino Informatie
Telefoon.nl
Creditcard.nl