Verlate aanslag waterschapsbelasting

Door: Ab Jenema


IJMOND - Vanwege nieuwe systemen wordt aanslag in tien gemeenten later verstuurd. Wie zijn of haar woning huurt, heeft de aanslag waterschapsbelasting al in januari ontvangen. De aanslag waterschapsbelasting voor eigenaren is gebaseerd op de WOZ-waarde van het eigendom. Die gegevens worden sinds dit jaar opgehaald uit een landelijke database. En zoals bij elke introductie van een nieuw ICT-systeem, gaat dit niet vlekkeloos. Daardoor ontvangt een derde van de eigenaren van onroerend goed in Hollands Noorderkwartier de aanslag waterschapsbelasting pas eind deze maand.

In Alkmaar, Dijk en Waard, Edam-Volendam, Hollands Kroon, Hoorn, Medemblik, Texel, Velsen en Zaanstad worden de aanslagen voor eigenaren van woningen, bedrijfspanden en grond eind september per post of in de digitale Berichtenbox bezorgd. Eigenaren in Beverwijk kunnen de aanslag in november verwachten. De overige aanslagen van eigenaren zijn in april en juli verstuurd.

Veel handwerk en controles
De vertraging is een gevolg van de verplichting om de WOZ-gegevens voor het bepalen van de hoogte van de waterschapsbelasting op te halen bij de Landelijke Voorziening-WOZ. Dat systeem en het eigen belastingsysteem van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bleken niet goed op elkaar aan te sluiten. Niet alle data kwamen even makkelijk door en niet alle data waren up-to-date. Dat betekende veel handwerk en controles. Inmiddels zijn de kinderziektes zo goed als opgelost.

Aanpassing in betaling
"We zijn op zich blij met het nieuwe systeem omdat nu dagelijks wijzigingen worden doorgevoerd. Elke wijziging in de WOZ-waarde is nu direct bij ons bekend," zegt Saskia Borgers portefeuillehouder financiën. "Maar het is echt heel vervelend dat we met deze aanloopproblemen kampen, juist nu mensen graag willen weten waar ze financieel aan toe zijn." Bij de aanslag zit daarom een brief met toelichting. Wie betaalt via automatische incasso kan eventueel kiezen voor een aanpassing in de betaling. Om zo volgend jaar gelijktijdige afschrijvingen voor de aanslagen van 2022 en 2023 te voorkomen.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing