Vijver en fontein Moensplein in ere hersteld

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - De Dr. Schuitfontein aan het Moensplein is opnieuw voorzien van ornamenten in historische stijl. Woensdag 14 december onthullen wethouder Ali Bal en wethouder Jaqueline Dorenbos samen met het Historisch Genootschap Midden Kennemerland en kunstenaar Sjanneke van Herpen de leeuwenkoppen, eend en andere versieringen. 

Afgelopen jaar heeft de gemeente Beverwijk de waterinstallatie van de fontein hersteld. Met hulp van het Historisch Genootschap Midden Kennemerland en kunstenaar Sjanneke van Herpen werd ook het uiterlijk van de fontein in ere hersteld. 

Herdenkingszuil met koperen ornamenten

‘De Dr. Schuitfontein is een ronde herdenkingszuil op een achthoekig voetstuk. Oorspronkelijk deed de fontein dienst als drinkbak voor paarden en honden. Bovenop de zuil prijkte een koperen watervogel, en stroomde het water uit de bek van de vogel,’ vertelt wethouder Ali Bal. ‘De vogel was al jaren niet meer aanwezig, net als de oorspronkelijke leeuwenkoppen en andere versieringen op de zuil. Ik ben er trots op dat deze historische elementen in ere hersteld zijn.’

Zwaan of eend? Historische bronnen boden duidelijkheid

Daarvoor werden historische bronnen geraadpleegd. In historische teksten werd gesproken van een zwaan. De oude foto’s lieten echter geen zwaan zien. In overleg met ornithologen en historici werd duidelijk dat het een eend moest zijn. Aan de hand van oude foto’s heeft lokale kunstenaar Sjanneke van Herpen de eend en de ornamenten op de zuil hersteld.

Ook vijver en plein in nieuw jasje gestoken 

Niet alleen de fontein, maar ook de vijver zelf is het afgelopen jaar hersteld. De vijver had een lekkage in de bodem. Het herstel van de vijver was aanleiding om ook de omgeving op te knappen. ‘Met nieuwe beplanting en bankjes is het een mooie plek voor de buurt geworden,’ vertelt wethouder Jaqueline Dorenbos. ‘Vijver en fontein nodigen uit om even plaats te nemen op één van de omliggende bankjes. Zo ontstaan informele ontmoetingen en sociale interactie tussen omwonenden.’

Ter nagedachtenis aan Dr. Schuit

De Dr. Schuitfontein is 1912 geplaatst, ter nagedachtenis aan Jan Willem Schuit, die ruim 40 jaar huisarts was in Beverwijk. De fontein is een aantal keren verplaatst: Stationsplein (1912-1926), pleintje in de Dr. Schuitstraat (1926-1953) en vanaf 1953 op de huidige locatie.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing