Vissen in nood gered in Heemskerk!

Door: Jan Pronk

HEEMSKERK - Vorige week woensdag 29 juni was er sprake van veel naar luchthappende vissen aan de Luxemburglaan in Heemskerk. Kleine vissen, maar ook brasems en karpers. Helaas is er ook wat vissterfte opgetreden.

Bezorgde sportvissers zagen veel vissen naar lucht happen aan het oppervlakte van het water. Naar luchthappende vissen betekent dat het water te weinig zuurstof bevat. Bij een langdurig zuurstoftekort zullen de vissen het uiteindelijk niet overleven. En dat gaat als natuurliefhebbers aan het hart van sportvissers.

Het calamiteitenteam van Sportvisserij MidWest Nederland is ter plaatse gegaan, omdat de zuurstofwaarden dermate slecht waren, dat de vissen het niet zouden overleven. Dat had te maken met een riooloverstort. Het team heeft samen met vrijwilligers een beluchtingspomp geplaatst, die ervoor zorgt dat er zuurstof in het water komt. Met dank aan een vriendelijke buurtbewoner voor het ‘leveren’ van de stroom voor deze beluchtingspomp.

Mogelijke oorzaken van tekort zuurstof in het water kunnen zijn: grondwater dat overgepompt wordt door werkzaamheden, te weinig onderhoud aan het water, kroos, bladeren en afval in het water of hemelwater dat ook zuurstofarm is. Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier meet het zuurstof in het water. Verwachting is de beluchter snel weer gehaald kan worden, omdat het zuurstofgehalte op voldoende niveau is.

Zie jij ook vissen in nood of dode vissen en weet je niet bij wie je dit kan melden? Je leest alles over vissen in nood op www.visseninnood.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing