Vogeltrek langs de kust

Door: Ab Jenema

REGIO -  Dat vogels massaal trekken is algemeen bekend, maar heeft u dat zelf wel eens gezien? Zondag 16 oktober kunt u onder leiding van ervaren IVN-gidsen kijken naar de trekvogels en hun trekgedrag in het najaar.  In deze tijd van het jaar heb je goede kans om dit bijzondere fenomeen mee te maken om honderden vogels voorbij te zien trekken op weg naar Zuid-Europa of Afrika. Ook blijven er veel een tijdje rondzwerven in onze regio of kiezen zelfs ons duingebied om te overwinteren. We zien eenden, steltlopers, zangvogels en roofvogels voorbij komen, zoals bijvoorbeeld rosse grutto's, koperwieken of zelfs een sporadische visarend.

 

De vogeltrek maakt de Hollandse kust extra interessant. Voor de vogelaar of vogelspotter is de trektijd een spannende periode, omdat het weer deze seizoensgebonden migratie onvoorspelbaar maakt. De windrichting en de kracht ervan zijn het meest bepalend of de 'vogels van het seizoen' in flinke aantallen worden gezien. Een zuidoostelijke of zuidwestelijke bries van 3 tot 5 Beaufort is uitstekend om in het najaar trekkende zangvogels te zien. Onder deze omstandigheden kunnen grote aantallen zangvogels passeren, bijvoorbeeld meer dan 100.000 Vinken of Spreeuwen op één dag. We gaan het zien en beleven! Ook erg leuk voor oudere kinderen!

Verzamelen bij het infopaneel van het parkeerterrein Parnassia om 9 uur. Trek warme kleding aan en neem een kijker mee. Aanmelden verplicht. Aanmelden en informatie bij Luc Leermakers. [email protected] of 06-23054796. Of kijk op www.ivn.nl/zuidkennemerland.

"

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing