VoorleesExpress Beverwijk is gestart

Door: Jan Pronk

Foto : Jelmer de Haas

BEVERWIJK - Voorlezers gezocht! Bibliotheek IJmond Noord is gestart met de VoorleesExpress in de gemeente Beverwijk. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot en met 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. De VoorleesExpress Beverwijk is op zoek naar vrijwilligers die gedurende 20 weken iedere week één uur willen voorlezen in het gezin.

Beverwijkse gezinnen kunnen bij de VoorleesExpress worden aangemeld door een professional (bijvoorbeeld door de IB-er, leerkracht, pedagogisch  medewerker, CJG-medewerker of de logopedist).  Is jouw school, instelling of organisatie nog niet geregistreerd als toeleider en wil je wel graag Beverwijkse gezinnen kunnen aanmelden? Neem contact op met de projectleider via [email protected].

Als vrijwilliger heb je twintig contactmomenten met een gezin uit Beverwijk of Wijk aan Zee. Je doet dit één keer per week, op een vast moment. Ouders zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Hierbij ga je als vrijwilliger helpen. Je leest een kind voor, maar kijkt ook breder naar op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd kunnen worden in taal. Hierbij doe je bijvoorbeeld taalspelletjes. Op deze manier hopen we dat de kinderen op school beter mee kunnen komen, dat ouders meer zelf gaan (voor)lezen met hun kind, en dat ze ook makkelijker de weg naar de bibliotheek vinden.

Vrijwilligers
Als voorleesvrijwilliger word je getraind en begeleid. Je krijgt o.a. uitleg en hulp bij het vinden van de juiste boeken en je ontvangt een gratis abonnement bij de bibliotheek, zodat je een jaar lang gebruik kunt maken van alle diensten van de bibliotheek.

Kinderen kunnen al vanaf 3 maanden worden voorgelezen. Dit kan ook in de moedertaal. Kinderen die al jong in aanraking komen met voorlezen hebben al op jonge leeftijd een voorsprong in hun taalontwikkeling. Die voorsprong blijft zichtbaar tot het einde van de basisschool. Het stimuleren van de taalontwikkeling bij kinderen is hard nodig, zeker na coronatijd. Het aantal aanmeldingen van gezinnen waar sprake is van een taalachterstand is enorm toegenomen in de afgelopen maanden.

Als vrijwilliger krijg je toegang tot de VoorleesExpress app, waar je kennis kunt opdoen over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen.

Het is de bedoeling dat ouders na de 20 weken zelf het voorlezen oppakken en het kind kunnen voorlezen en begeleiden.  

Voor meer informatie en vragen kun je mailen naar [email protected] of kijk op de website: www.bibliotheekijmondnoord.nl/Speciaalvoor/de-voorleesexpress.html

Direct aanmelden als vrijwilliger? portal.voorleesexpress.nl/aanmelden/beverwijk/vrijwilliger

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing