Vrijdag de 13e april nieuwe expositie in de KOP van WaZ

Door: Ab Jenema

IJMOND - Expositie “van irritatie naar inspiratie”. Fingerprint, wat voor afdruk laat jij achter? 100 jaar TATA steel, techniek in dienst van de kunst.  Wat is er te zien? Tegels!

Self-made creatief uitvinder Mike Schouten met zijn Muurprinter op tegels.
Jola Brokking, Evelien Andrée Wiltens en Nikki Kröder zijn het voegmiddel en laten hun irritatie en inspiratie zien op tegels.
StoryTiles, Marga van Oers, maakt kunst op tegels, hout en kaarten. Elk design heeft een grappige twist, waarin klassieke concepten contrasteren met modern elementen. Alle StoryTiles producten worden ambachtelijk gemaakt in Nederland, vanuit de thuisbasis in Amsterdam. Vanaf 13 april in de collectie van de KOP van WaZ.

Self-made creatief uitvinder
Mike Schouten verbindt natuurlijke materialen met technologie. Hij voegt een digitaal aspect toe aan zijn ontwerpen en denkt altijd buiten de hokjes. Hij bedenkt en bouwt enkel objecten en systemen die hem interesseren en die leiden tot iets nieuws. Op deze manier verbetert hij continu zijn vaardigheden en daagt hij zichzelf elke dag opnieuw uit. Mikes doel is om mensen iedere keer opnieuw te verrassen met zijn uitvindingen.

Er is bijna geen grondstof of techniek onbekend voor Schouten. Hij kan lassen als de beste en draagt deze kennis graag over als mentor in de Broedmachine. Mike spreekt de taal van het programmeren en coderen, werkt met 3D printers en computerchips en is technisch tekenaar op de pc.

De Muurprinter en meer
Het meest bekende werk van Mike is de Muurprinter: een computer die op de muur print met zelf ontwikkelde verf van pigment en ingrediënten uit de keuken. De muurprinter zet oneindig veel stipjes die samen een afbeelding vormen, alles is mogelijk, zelfs de mooiste portretten.

Maar er is meer! Wat denk je van een automatische draadstaal-buigmachine? Of van een mini bioscoop? De YAKFA Cinema ontwierp en bouwde hij in samenwerking met architect Wim Aardenburg. Mike bedacht een piano die zelf speelt door aandrijving via een fietswiel en een beekje. En een hele hoge fiets, waar hij zelf uren op rondreed. Naast uitvinden, ontwerpt Schouten ook meubels van hout in combinatie met staal.

Open Source beschikbaar werk
Mike volgde een mbo en hbo studie Werktuigbouwkunde waarna hij met staal ging werken. Hij is een voorstander van zelfstudie. Wil je iets weten? Leer het jezelf dan. Zo wist hij twee jaar geleden niets van programmeren en coderen. Maar door vele uren YouTube kijken en forums door scrollen leerde hij de geheimen van deze ingewikkelde taal langzaam kennen. Deze vorm van ‘open source’ informatie op het internet heeft hem zo veel opgebracht dat hij er van overtuigd is dat zijn werk op dezelfde manier beschikbaar moet zijn: ‘open source’ voor andere kunstenaars of enthousiastelingen die er een goed idee voor hebben!

We houden hem in de gaten!

Opening vrijdag de 13e april vanaf 17 uur.

Tritone, een compositie gebaseerd op een drietonig alarmsignaal dat op het Tataterrein wordt gebruikt, laten we horen. Het muziekstuk past in de gedachte om irritatie om te vormen tot inspiratie.
De expositie loopt van 13 april tot en met 8 juli.
Komt dat zien!   

 

17-26 mei Ezels en Kwasten een tiendaags internationaal kunstfestival www.ezelsenkwasten.nl

 

Stichting KOP van WaZ 

Voorstraat 12

1949 BH Wijk aan Zee

www.kopvanwaz.org   

[email protected]

 

openingstijden:

vrijdag t/m maandag van 13.00-17.00 uur

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing