Vrijdag Taaldag

Door: Jan Promk

BEVERWIJK - Vanaf 14 juni staat Buurthuis Wijk aan Duin iedere vrijdag in het teken van de Nederlandse taal. Stichting Welzijn Beverwijk (SWB) en Stichting Participatie Anderstaligen (SPA) verzorgen in Beverwijk een scala aan taalondersteuning voor anderstalige inwoners die hun kennis en vaardigheid van het Nederlands willen verbeteren. Beide stichtingen hebben de handen ineen geslagen om op de vrijdag een zeer gevarieerd en laagdrempelig programma samen te stellen waarin de Nederlandse taal en ontmoeting centraal staan.


Tussen 9.30 uur en 15.00 uur vindt een aaneenschakeling van diverse activiteiten plaats, waar voor iedere anderstalige wel iets geschikts tussen zit. Zij kunnen deelnemen aan één of meerdere onderdelen. Soms wordt een kleine vergoeding gevraagd. De dag start met Taal en Sport, gevolgd door Taalles en een Taalcafé. Tussen de middag is er een gezamenlijke maaltijd met Nederlandstalige buurtbewoners. De dag sluit af met een Taalcarrousel waarin deelnemers die het Nederlands nog niet goed beheersen met Nederlandstalige deelnemers samen in kleine groepjes aan de slag gaan met een thema dat door de begeleiding van de carrousel wordt aangereikt. De voertaal gedurende de hele dag is natuurlijk uitsluitend Nederlands.
Coördinatoren van de dag zijn Eveline Duijker van SWB en Esther Tromp van SPA. Zij zijn samen op zoek gegaan naar een programma dat ruime mogelijkheden biedt om iedere anderstalige iets leuks en leerzaams te bieden dat past bij haar of zijn beheersing van het Nederlands. De maaltijd voor buurtbewoners die SWB al een tijdje organiseert op vrijdag bleek een goed uitgangspunt om de andere activiteiten eromheen te bouwen. SWB organiseert in Beverwijk diverse taallessen- en gespreksgroepen voor anderstaligen. De vrijwilligers van SPA hebben zowel Beverwijk als Heemskerk als werkgebied en verzorgen naast taallessen ook individuele taalcoaching en wekelijks vijf Taalcarrousels. Genoeg ervaring dus om samen de Taaldag in Wijk aan Duin vorm te geven. De begeleiding voor de activiteiten is ook in gezamenlijk overleg gevonden.
Meer informatie over tijden en kosten is te vinden op de sites van SWB en SPA www.welzijnswb.nl of www.spa-ijmond.nl of door te bellen met Esther 06-44302225 of Evelien 06-18634365.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing