Vrouwen huiveren, wie durft er nog topless?

Door: Bos Media Services

REGIO - Een nationale topless dag mocht niet baten. Vrouwen gaan vooralsnog niet overstag als om ‘zonnen zonder bovenstukje’ gaat. Ofwel: topless op het strand of aan de rand van het zwembad. Durven we niet meer?

Laat het bovenstukje maar in de tas. Gewoon lekker topless. Zo was het in de jaren zeventig. Tien jaar lang leek niemand er mee te zitten of aanstoot aan te nemen, en het grote voordeel was: je werd mooi egaal bruin. Maar die tijd ligt ver achter ons. Na een aantal jaren van vrijheid was het over met het blote bovenlijf in de zon. Tegenwoordig zien we weer witte strepen en witte koplampen zoals gekscherend wordt geduid.

Toch is ook dat niet waar. Die koplampen, ofwel de van zon verstoten borsten, zien we helemaal niet. Ze zijn ruim gehuld in bikini’s en badpakken. De tijd dat het topje in de handtas of strandtas bleef, ligt inmiddels ver achter ons.

Topless zonnen is not done
We associëren topless zonnen tegenwoordig met vulgair of ordinair, 'not done' in ieder geval, terwijl dat jaren geleden de gewoonste zaak van de wereld leek. De norm is tegenwoordig: bedekt. Er gaan heus geluiden op dat het weer ‘moet kunnen’. Zeker gezien de ontwikkelingen als het gaat om het schoonheidsideaal. Slank hoeft niet per se meer, en we gaan meer en meer accepteren dat iedereen anders is, dat borsten niet altijd vol, rond en groot zijn. Maar evenzo vaak klein, puntig of hangend zijn. Het moet allemaal kunnen. Dus mag je ze ook laten zien, toch?

Nou, nee. Loop een willekeurig Hollands strand op en we zien het tegendeel. Niemand durft. En in het buitenland is het niet anders. Een enkeling waagt het erop, maar zal -als ze een ijsje gaat halen- het bovenstukje of zelfs een t-shirt aantrekken.

We zijn wel wat gewend
Zijn we nu preuts geworden? Daar lijkt het ook niet naar. Vrouwen communiceren, praten en schrijven, vaker openlijk over hun seksuele ervaringen, Heleen van Rooyen spant daarbij de kroon met haar seksdagboek. Dat heeft nou ook weer niet een revolutie teweeg gebracht. We zijn wel wat gewend inmiddels.

Waarom dan toch niet topless met travelbags en tijdschrift onder die parasol? Waarschijnlijk speelt social media een grotere rol dan we denken. Stel je eens voor, een foto van een topless-vrouw op het strand. Meteen gaan alle alarmbellen rinkelen en zal de foto verwijderd worden. Nog voordat het mis kan gaan.

We willen geen oproer, geen gedonder. Maar wat als iedereen het nou gewoon weer gaat doen. Niks bovenstukje, niks badpak. Een mooi broekje, groot of klein, en lekker bakken. Wie begint, wie volgt. Maar vooral: wie durft?

Nationale toplessdag
Een nationale toplessdag heeft anno 2019 naar het lijkt niet het gewenste resultaat opgeleverd. Nog altijd houden veel vrouwen het bij een totaal-bikini, laten we het zo maar noemen. In hun strandtas of vrijgevochten model Micmacbags (passend bij deze uitstraling) desnoods nog een tweede exemplaar om eens af te kunnen wisselen, maar vrijgevochten, zonder bedekte borsten? No way.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing