Wacht niet met reuma!

Door: Ab Jenema

IJMOND - Europa telt 120 miljoen mensen met reuma. Met de campagne 'Don't Delay, Connect Today' wil de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland op Wereldreumadag, 12 oktober a.s., meer aandacht vragen voor het belang van een vroege diagnose van reuma. Waarom? Mensen herkennen niet altijd de eerste klachten van reuma. Ze denken vaak: "Een gezwollen, pijnlijke knie gaat toch vanzelf weer over?". Ze beseffen niet dat een snelle diagnose en snel ingrijpen veel lichamelijke (vergroeiingen, pijn) maar ook emotionele (werk, studie, thuis) schade kan voorkomen. 

Het gaat vast wel weer over...
Veel mensen wachten te lang met naar de huisarts gaan bij hun eerste reumatische klachten. Zij hebben bijvoorbeeld gezwollen, pijnlijke of stijve gewrichten, maar zien dit niet als iets alarmerends; 'Het gaat wel weer over'. Ook worden mensen met klachten niet altijd snel genoeg door de huisarts doorverwezen naar een reumatoloog. 'Moe zijn' of 'een pijnlijke knie hebben' kan immers van alles betekenen. Toch is het belangrijk reuma bij de eerste symptomen te herkennen en zo snel mogelijk te behandelen. Het voorkomt aantasting van gewrichten, zorgt dat je lichamelijk beter kan blijven functioneren, verkleint de kans op andere aandoeningen zoals Hart- en Vaatziekten en Diabetes en zorgt voor een betere kwaliteit van leven met reuma.

Campagne 'Don't Delay, Connect Today'
Het belang van een vroege diagnose bij reuma staat dan ook centraal in de internationale campagne 'Don't Delay, Connect Today'. De campagne heeft het doel om reuma meer bekend te maken onder het algemene publiek en om voorlichting over reuma te verbeteren bij huisartsen, paramedici en specialisten. 

Wereldreumadag
ReumaZorg Nederland zet de internationale campagne uit op Nederlandse bodem tijdens Wereldreumadag. Het belang van op tijd ingrijpen bij de eerste klachten bij reuma staat centraal in verschillende filmpjes die wij online 'Wereldreumadag' en via Facebook delen.

Symposium 'Reuma en dan?'
Een vroege diagnose bij reuma zal ook centraal staan tijdens ons symposium 'Reuma en dan?' op zaterdag 13 oktober waar zowel zorgverleners als patienten hun ervaringen presenteren. 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing