Wat is het succes van Tussen Kunst en Kitsch (open deur)

Door: Bos Media Services

Het is 35 jaar geleden dat het tv programma Tussen Kunst en Kitsch voor het eerst op de buis verscheen. Sinds 1984 is het al een succes. Waar zit ‘m dat in?

Je wilt maar even kijken, en voordat je verder zapt, wacht je op de uitslag. Is het veel geld waar of niet? De hamvraag van het programma Tussen Kunst en Kitsch. En voor je het weet ‘zit’ je het programma uit. Er is wel eens kritiek op geweest. Het zou nog te weinig gaan over de geschiedenis van een voorwerp, teveel over het geld.

Eerst twee verhalen beluisteren, dan komt het pas
Toch is het recept nooit veranderd. Mensen nemen lukraak in een plastic tas, voorzichtig in een weekendtas of dik in kranten gepakt in een boodschappenkrat allerhande curiosa mee en laten dit taxeren door deskundigen. Voordat de waarde wordt gezegd, luister je als kijker eerst naar het verhaal van de bezoeker (het hing al jaren op het toilet) en daarna naar het verhaal van de expert (het is een Sluyter. Echt hoor. Dat zie je aan het feit dat het een vrouw is, aan die grote geschilderde ogen, en die kleuren.. Ja, dat zie je meteen. Kijk maar, gesigneerd en al. Een echte Jan Sluyter).

Vaak is het afkomstig van de zolder, de rommelmarkt of kringloop. Het hangt bij oma aan de muur of ligt verstopt in een la of zelfs onder een bed. Dat was met een schilderij het geval. Bleek 11.000 euro waard.

Wat is de geschatte waarde?
Tegenwoordig wordt het gepresenteerd door Frits Sissing. Eerder waren dat Cees van Drongelen en Nelleke van der Krogt. Een groot aantal experts neemt steeds in een ander museum plaats om de stoet gretige en gespannen eigenaren van kunst of kitch van advies te voorzien. En vooral dus van een geschatte waarde van het product. Vaak is het kitsch, maar soms duikt er een pareltje op zoals de als een onderzetter gebruikt schilderijtje van een van Nederlands meest bekende schilders: Pieter Brueghel. Paste gemakkelijk in zijn 17 inch laptoptas. Thuis hadden de pannen erop gestaan. Het onderzettertje bleek tussen de 80.000 en 100.000 euro waard.

Gewoon sjouwen, maar maximaal drie
Er zijn inmiddels ook meerdere etsen van Rembrandt tevoorschijn gekomen. Een tuinstoel van Gerrit Rietveld leverde tussen de zes- tot zevenduizend euro op. Ook de stokkenstoel van deze ontwerper kwam tevoorschijn, op de kop getikt op een rommelmarkt. Waarde: 63.500 euro.

De opnamedagen voor 2019 zijn al volgeboekt. Heb je iets waar je meer over wilt weten, waaronder de waarde? Dan kun je komend voorjaar naar nieuwe opnamedagen. Past het niet in je Rains rugzak? Gewoon sjouwen. Je mag maximaal drie voorwerpen per persoon meenemen voor taxatie.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing