Webinar 'Netwerkcongestie' groot succes in de IJmond

Door: Jan Pronk

Het is steeds vaker in het nieuws. De druk op het elektriciteitsnetwerk (netwerkcongestie) neemt toe. Geregeld ondervinden ondernemers hiervan de negatieve gevolgen in hun bedrijfsvoering. Daarom organiseerde GreenBiz IJmond in samenwerking met Liander, IWell en TNO op 30 november een webinar 'netwerkcongestie' om de lokale uitdagingen én oplossingen met het bedrijfsleven te delen. En met succes! Meer dan 50 (IJmondse) ondernemers namen deel.

"Onze missie is het bedrijfsleven in de IJmond te verduurzamen. Met onze projecten dragen wij bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Het bedrijfsleven informeren over lokale uitdagingen én oplossingen op het elektriciteitsnetwerk draagt hieraan bij.", aldus projectleider GreenBiz IJmond, Nick Ruiter.

(Lokale) uitdagingen en mogelijke oplossingen
"We zien dat steeds vaker klanten energie terugleveren in kleine en grotere mate. Het net is daar nu nog niet altijd op ingericht" geeft Marc Schot (Gebiedsregisseur, Liander) aan. Het aanpassen van het net duurt relatief lang. Hans Schneider (adviseur Energietransitie, Liander): "Een mogelijke oplossing is het in balans brengen van het energieverbruik. Denk erover na om het energieverbruik te flexibiliseren of te verschuiven."

Bart Kaas (Consultant bij TNO) biedt een mogelijkheid om in kaart te brengen wat de flexibiliteitsmogelijkheden in het energieverbruik zijn: de flexscan. Flexibiliteit betekent in de praktijk dat bedrijfsprocessen zo ingericht worden dat er minder pieken en dalen in de elektriciteitsvraag ontstaan. Zo neemt de druk op het netwerk af.

Ook de aanschaf van een accusysteem is een optie volgens Hasib Anwar (technisch projectmanager bij IWell). "Deze accu's slaan de energie tijdelijk op, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten. Zo haalt de ondernemer onder andere meer rendement uit het terugleveren van de energie en neemt de druk af."

Webinar terugkijken?

Wilt u de webinar van 30 november terugkijken? Bezoek het GreenBiz IJmond YouTube-kanaal of stuur een e-mail naar [email protected]. Dan ontvangt u de digitale link.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing