Week tegen Eenzaamheid

Door: Jan Pronk

Van 30 september tot en met 7 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Eenzaamheid is er in vele soorten en maten. Als je meer sociale contacten zoals vrienden, collega's en kennissen zou willen hebben, ben je misschien sociaal eenzaam. Maar ook als je wél veel mensen om je heen hebt, kun je je eenzaam voelen. Je kunt veel bekenden hebben, maar bijvoorbeeld geen goede vrienden of een levenspartner. Dan spreken we over emotionele eenzaamheid.

Veel mensen voelen zich korte of lange tijd eenzaam, maar durven het niet te vertellen. Ze hebben misschien niemand om erover te praten. Of ze schamen zich. Dat is verdrietig. En het kan ook ongezond zijn. Mensen die zich eenzaam voelen, hebben meestal ook een slechtere gezondheid. Het is dus belangrijk om er niet mee te blijven zitten als je je alleen voelt.

Maaike, werkzaam bij MEE & de Wering, geeft een voorbeeld: “Wij helpen mensen die iets te doen willen hebben overdag, maar niet weten hoe ze dat kunnen vinden. Zo hadden we een tijdje terug een meneer van rond de 60, die een paar jaar geleden door een ongeluk in een rolstoel kwam en niet meer kon werken. Maar na een tijd ging hij zich vervelen. Op de dagbesteding zat hij tussen mensen van rond de 80. Hij werd hier niet blij van, ook zijn vrouw vond dat hij niet te genieten was thuis.”
Grote glimlach
“Ik ging samen met deze meneer op zoek naar iets anders. We bekeken verschillende plekken. Bij een van die plekken zag deze meneer een paar bekenden van Heliomare. Er verscheen een grote glimlach op zijn gezicht en ze maakten grapjes. Een maand later ging ik nog eens langs. Hij heeft het helemaal weer naar zijn zin. En ook zijn vrouw zegt: Ik heb mijn oude, vrolijke, gezellige man terug!”.

Blijf er niet alleen mee zitten!
Ben jij of ken jij iemand die eenzaam is? Blijf er niet alleen mee zitten!
Je kunt bij MEE & de Wering terecht om even je verhaal te vertellen. Zij bieden een luisterend oor. Ook kun je ondersteuning op andere gebieden krijgen. Ze zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met autisme, licht-verstandelijke beperkingen en niet-aangeboren hersenletsel. U krijgt informatie, advies en praktische ondersteuning. Deze hulp is gratis.

MEE & de Wering
088 – 00 75 000
www.meewering.nl

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing