Weerhaan terug op de toren van de kweekschool

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Binnenkort pronkt de gerestaureerde haan weer op zijn vertrouwde plek: de toren van de voormalig bisschoppelijke Kweekschool in Beverwijk. De afronding van de dakrenovatie van dit monumentale pand is hiermee een feit. Woonopmaat loopt met deze renovatie vooruit op het wettelijk verbod op asbesthoudende daken, dat geldt vanaf 2024.

Klaar voor de toekomst
De kwaliteit van het dak verminderde en er was sprake van verwering van de asbesthoudende dakleien. “Ondanks dat er geen acuut gevaar was voor de gezondheid vonden we het belangrijk, in het belang van onze bewoners, de renovatie eerder uit te voeren dan het wettelijk verbod op asbesthoudende daken. Het gebouw is nu klaar voor de toekomst: onze bewoners hebben weer een dak boven het hoofd dat jaren mee kan”, vertelt Sjoerd Hooftman bestuurder van Woonopmaat. “En…” voegt hij toe “inwoners van Beverwijk hebben met de haan op de toren het vertrouwde historische beeld weer terug”.

Zo min mogelijk overlast
Sander Linn begeleidde het project vanuit Woonopmaat: “Prachtig werk. Zulk ambachtelijk werk en fraaie bouwkundige details zie je niet vaak meer. Logistiek gaf het soms uitdagingen omdat we veel verschillende onderdelen tegelijk aanpakten. En voor bewoners, met name van de bovenste verdieping, was het best even doorbijten. Door diverse werkzaamheden te combineren, hebben we de overlast zoveel mogelijk kunnen beperken.” Sinds 1989 is de Kweekschool in gebruik als appartementencomplex. Jan van Kampen bemachtigde op zijn 23ste het zolderappartement, de zogenaamde torenkamer in het door hem geliefde pand. Door deze positie en de logistiek werd zijn woning relatief vaak betreden. Jan: “Het onderhoud was best heftig. Af en toe stuitte ik op vervelende verrassingen. Gelukkig waren deze zaken bespreekbaar en verliep het erna soepeler. Met bovendien een mooi resultaat!”

De fraaie uitstraling uit 1906 weer terug
Bouwbedrijf Van Lith heeft voor Woonopmaat de dakrenovatie aangepakt. De dakbedekking is gesaneerd en, in samenspraak met de monumentencommissie van gemeente Beverwijk, vervangen door traditionele dakleien. Daarnaast zijn er verschillende andere werkzaamheden uitgevoerd. Van het vervangen van dakramen, reparaties aan het metselwerk, het verstevigen van het dakbeschot van de torenspits tot het vernieuwen van de wijzerplaat van de klok. Ook is het kenmerkende ‘haantje’ gerestaureerd en het windkruis op de torenspits nagemaakt aan de hand van het origineel. Hiermee heeft het pand uit 1906 zijn fraaie uitstraling weer terug.

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing