Wei Yi winnaar spectaculair Tata Steel Chess Tournament 2024

Door: Jan Pronk

Winnaar Wei Yi

Wijk aan Zee – De 86e editie van het Tata Steel Chess Tournament is een waar spektakel geworden. Na dertien partijen eindigde titelverdediger Anish Giri samen met Gukesh D (India), Nodirbek Abdusattorov (Oezbekistan) en Wei Yi (China) samen bovenaan. Uiteindelijk moest een tiebreak bepalen wie zich de winnaar mocht noemen. In de halve finale wist Wei Yi te winnen van Abdusattorov. In de andere halve finale werd Giri verslagen door Gukesh D. Wei Yi kroonde zich in de finale uiteindelijk tot winnaar door Gukesh D te verslaan.

Toernooidirecteur Jeroen van den Berg: "Wat een toernooi! En wat een winnaar! Ik wil Wei Yi van harte feliciteren met de overwinning. Hij heeft een geweldig toernooi gespeeld en bleek in de tiebreak uiteindelijk de allerbeste. Prachtig om hem te kunnen toevoegen aan onze lijst met winnaars. En hierbij is hij gelijk uitgenodigd om volgend jaar zijn titel te komen verdedigen."

Talenten met strijdlust
"Ik heb niet eerder meegemaakt dat er zo veel partijen in het toernooi winnend werden afgesloten", gaat Van den Berg verder. "Normaal worden er veel meer remises overeen gekomen. Ook werd vaak met zwart gewonnen, wat normaal gesproken ook minder vaak voor komt. Het tekent de strijdlust van vooral de jonge talentvolle deelnemers. Het was een toernooi om nooit te vergeten."

Winnaar Challengers
De zeventienjarige Leon Luke Mendonca uit India werd winnaar van de Challengers. Mendonca kwalificeert zich hiermee voor de Masters bij de aankomende editie van het toernooi in januari 2025. Van den Berg: "Het Tata Steel Chess Tournament staat bekend om het feit dat niet alleen de absolute wereldtop wordt uitgenodigd, maar juist ook om het feit dat jonge talenten bij ons een kans krijgen zich te bewijzen. Leon Luke Mendonca is een dergelijk groot talent, die het bij zijn eerste deelname direct waarmaakt. Hij verdient absoluut een plek in de Masters volgend jaar."

De 87e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van vrijdag 17 januari tot en met zondag 2 februari 2025, uiteraard in Wijk aan Zee.

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing