Welkom op Akerendam!

Door: Ab Jenema

IJMOND - Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2017 staat de poort van Buitenplaats Akerendam in Beverwijk weer open voor bezoekers. U kunt zowel het huis  als de tuin bezichtigen. Ook kunt u deelnemen aan een gratis rondleiding door de tuin.

Akerendam
De buitenplaats Akerendam in Beverwijk is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de zeventiende tot eind negentiende eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door  mr. Willem Louis Sluyterman van Loo.
In 1977 en 1988 werd naast het historische park van Akerendam het servicecomplex Nieuw Akerendam gerealiseerd. Het oude Akerendam heeft zijn functie als woonvoorziening voor ouderen verloren. Het herbergt nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo en wordt verder gebruikt voor bijeenkomsten en culturele evenementen die het fonds organiseert.

Veel van de inboedel stamt nog uit de tijd van de laatste bewoners. De tuinzaal met het rococo plafond en de geschilderde behangsels wordt momenteel gerestaureerd en zal tijdens Open Monumentendag in 2018 weer opengesteld worden voor publiek.

Oase van rust
Hoewel Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. De tuin, een rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar, zijn familie en het personeel leefden tijdens de zomermaanden goeddeels van de ‘vruchten’ uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse groenten worden gekweekt. In de tuin treft u tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw aan.
Achter huis Akerendam ligt een grote barokke spiegelvijver, zoals die in de eerste helft van de 18e eeuw in de mode waren.

Openingstijden en rondleiding
De tuin is geopend van 10.00-17.00 uur en de toegang is gratis. Wie meer wil weten over de tuin van buitenplaats Akerendam met haar tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw kan deelnemen aan één van de gratis rondleidingen die starten om 11.00 uur en om 14.00 uur.

Bij de oranjerie zijn koffie, thee en taart verkrijgbaar, (invaliden)toiletten zijn aanwezig. Hoewel de tuin rolstoelvriendelijk is, is het altijd handig én gezellig om een begeleider mee te nemen.

Akerendam ligt tegenover het NS station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter Cineworld.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing