Wereldkampioen Carlsen weer naar Wijk aan Zee

Door: Bos Media Services

Theo Henrar (links), Anish Giri (midden) en Jeroen van den Berg (rechts) tijdens de persconferentie waar de deelnemers aan de Tata Steel Masters 2016 bekend werden gemaakt.

WIJK AAN ZEE - Wereldkampioen Magnus Carlsen neemt deel aan het Tata Steel Chess Tournament 2016. Om zijn titel te prolongeren zal de winnaar van 2015 dertien andere grootmeesters achter zich moeten laten, waaronder Nederlander Anish Giri, Fabiano Caruana en het aanstormend talent uit China, de 16-jarige Wei Yi.

Toernooidirecteur Jeroen van den Berg maakte vandaag in aanwezigheid van Anish Giri de namen bekend van de Tata Steel Masters 2016. Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland, onthulde dat de topschakers uit de Tata Steel Masters op 21 januari 2016 een ronde spelen in Science Center NEMO in Amsterdam. Eerder was al bekendgemaakt dat ze op 27 januari 2016 een ronde in het Spoorwegmuseum in Utrecht spelen. De 78e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 15 tot en met 31 januari 2016.

"Het is inmiddels een traditie dat de Tata Steel Masters twee rondes spelen op toonaangevende locaties als het Rijksmuseum of De Rotterdam", aldus Theo Henrar. "Daarmee verbreden we de belangstelling voor het toernooi en voor de schaaksport. Ook dit jaar spelen de Tata Steel Masters op aansprekende locaties: het Spoorwegmuseum in Utrecht en Science Center NEMO in Amsterdam. Beide locaties weten de jongere generaties aan te spreken. NEMO past tevens uitstekend bij het beleid van Tata Steel om de belangstelling voor techniek onder jongeren te vergroten. Tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2016 zal talentontwikkeling een belangrijk thema zijn. Schaken is een geweldige manier voor jongeren om zich te ontwikkelen. Ik kijk uit naar de 78e editie van ons toernooi in januari, dat schaakliefhebbers van over de hele wereld verbindt rond deze fascinerende sport", aldus Henrar.

Sterk deelnemersveld Tata Steel Masters
Met een gemiddelde rating van 2750 (gebaseerd op 12 van de 14 spelers) is het hoofdtoernooi van het Tata Steel Chess Tournament opnieuw erg sterk bezet. Jeugd en ervaring gaan ditmaal de strijd met elkaar aan. Uiteraard zal wereldkampioen Magnus Carlsen bij zijn 12e optreden in Wijk aan Zee (hij liet sinds 2004 alleen in 2014 verstek gaan) de meeste ogen op zich gericht weten, maar veel volgers kijken al uit naar het duel tussen de wereldkampioen en zijn mogelijke troonopvolger Wei Yi uit China. Het pas 16-jarige wonderkind won in 2015 de Tata Steel Challengers op imposante wijze en dwong daarmee promotie af naar de Tata Steel Masters. Aan zijn opmars op de wereldranglijst lijkt geen einde te komen, want inmiddels staat hij op de drempel van de top 20. Wei Yi's landgenote en tevens de sterkste vrouw van de wereld, Hou Yifan, maakt voor de derde keer haar opwachting in de hoofdgroep.

Vechters
Wat verder opvalt in de bezetting is dat er veel vechters zijn. Ding Liren won in de afgelopen editie van het Tata Steel Chess Tournament liefst zeven van zijn dertien partijen, terwijl Shakhryar Mamedyarov uit Azerbeidzjan na enkele jaren van afwezigheid terugkeert in Wijk aan Zee. Ook hij staat bekend als een gevaarlijke aanvalsspeler. Hetzelfde geldt voor publiekslieveling David Navara uit Tsjechië, die in 2015 vlak achter winnaar Wei Yi op de tweede plaats in de Tata Steel Challengers eindigde.

Kanshebbers
Magnus Carlsen kan dus op oppositie rekenen uit verschillende hoeken, maar onder 'normale omstandigheden' zal hij de meeste concurrentie ondervinden van Fabiano Caruana en Anish Giri, de huidige kampioen van Nederland. Giri eindigde in 2015 op een zeer fraaie gedeelde tweede plaats in de Tata Steel Masters. Outsiders voor de titel zijn ongetwijfeld de sterke jonge spelers Sergey Karjakin en Wesley So. Karjakin won in 2009 het Tata Steel Chess Tournament en heeft onlangs de wereldbeker in Bakoe gewonnen, waardoor hij zich heeft geplaatst voor het Kandidatentoernooi in 2016. De winnaar van dat toernooi mag wereldkampioen Magnus Carlsen uitdagen.

'Veteranen'
De 'veteranen' Loek van Wely (43) en Michael Adams (44) geven het toernooi extra cachet. Juist in een tijd dat het schaken steeds verder verjongt, is het interessant om te zien hoe zij met al hun ervaring de strijd aangaan met de nieuwe generatie. Adams hoort nog altijd tot de beste twintig spelers van de wereld (nummer 18).

Overige deelnemers
De dertiende speler in de Tata Steel Masters wordt de grootmeester die in het ACP Toernooi 2015 op 1 december het hoogst genoteerd staat van de spelers met een rating onder de 2750. De veertiende speler zal naar verwachting binnen enkele weken bekend zijn. De deelnemers aan de Tata Steel Challengers groep worden begin december bekendgemaakt.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing